De mannen van Kings of Leon sloten maandagavond de 48e editie van Pinkpop af. De southern rockband uit Nashville bezorgde de 46.000 bezoekers van het driedaagse muziekfestival in Landgraaf een sfeervol uiteinde.

Vanaf het moment dat na ongeveer een half uur de monsterhit Sex on Fire over de festivalweide schalde, was het publiek los en werd er uitbundig gesprongen, geklapt en meegeschreeuwd. Ook knaller Use Somebody werd van vooraan het podium tot achteraan het veld van het begin tot het einde meegeschreeuwd.

Waar de eerdere dagafsluiters Martin Garrix en Green Day veel visueel spektakel en entertainment in de strijd gooiden, liet Kings of Leon de muziek voor zich spreken. Er kwam zelfs geen vuurwerk aan te pas. Hoewel er twee uur voor de eindshow was uitgetrokken, hielden de mannen het na anderhalf uur voor gezien.

Traditiegetrouw sprak festivalbaas Jan Smeets daarna zijn bezoekers nog even toe vanaf het hoofdpodium. Hij bood zijn excuses aan voor de lange rijen bij het betreden van het festivalterrein zaterdag, in verband met de aangescherpte veiligheidsmaatregelen. "Sorry daarvoor. Dat had alles te maken met de situatie in de wereld."

Hij bedankte het publiek voor hun komst naar Landgraaf. "En gezien de toestand in de wereld vandaag de dag, vergeet niet: leef, koester de Europese gedachte en keep on rocking in a free world."

Guus Meeuwis

Eerder op de dag stond Guus Meeuwis op het podium in Landgraaf. De Brabander wist het publiek al snel in te pakken. Smeets had er naar eigen zeggen tien jaar over gedaan om de artiest voor Pinkpop te strikken. Zelf wilde Meeuwis ook graag optreden, maar zijn komst zorgde voor gemengde reacties onder het Pinkpop-publiek, zo meldt 1Limburg.