Onder meer Kensington, Martin Garrix en Ronnie Flex traden op tijdens de eerste festivaldag van Pinkpop. Muziekrecensenten kijken tevreden terug op de acts die zaterdag de podia beklommen. 

Het optreden van Justin Bieber is volgens de muziekcritici behoorlijk tegengevallen, maar de overige acts blijven naar hun mening wél overeind staan. 

NRC

"Ronnie Flex overtuigde in een opzwepend concert van grote feestelijkheid met zijn Deuxperience Band. De muziek van de populaire Haarlemse band Chef’Special – pop met reggaeritmes, skagitaar en een vleugje hiphop – bracht Pinkpop op gang door een extra blaassectie. Het door ieder meegebrulde rockbombasme van Kensington kwam ook met vlamfonteinen. Al moest die boog echt wel strak gespannen worden langs een setlist die ging van zacht en donker (Sorry) naar het ronkende St. Helena waarin frustraties ronduit werden uitgeschreeuwd." 

"De Kaiser Chiefs waren gezellige huisgasten van Pinkpop met oude hits en een cynische sneer: „Klaar voor Justin?”. En terwijl het bij het vallen van de avond voor het grote podium een gedrang van jewelste was - uitverkoren Bieberfans hadden speciale polsbandjes voor het eerste vak - wist Britpop-held Richard Ashcroft in de concerttent ernaast boven het feestgewoel uit te stijgen met vertrouwde klanken."

"De 21-jarige Nederlandse ster-dj Martin Garrix, had de twijfelachtige eer de eerste Nederlandse dance-slotact ooit op Pinkpop te zijn. De avondvergunning was er speciaal voor opgerekt. Vanuit zijn dj-booth regisseerde hij Pinkpop naar golven van energie met Garrix zelf dansend en springend achter zijn tafel."

Lees de volledige recensies hier

3 voor 12

"Wat misschien wel het meest opvalt aan de set van Martin Garrix, is nog wel dat het een echte set is, geen voorgeprogrammeerd uurtje. Dat niet alleen: hij maakt af en toe foutjes en slordige overgangen. Dat klinkt als strafpunten, maar gek genoeg zijn het dat niet. Het tegenovergestelde juist: in een wereld waarin de perfectie heerst, is een beetje grilligheid een verademing."

Lees de volledige recensie hier 

"Op Noorderslag was de liveshow van Ronnie Flex nog een tikkeltje stroefjes, maar nu is de show zo soepel als een jong wijntje. (...) Ronnie zingt ook beter dan ooit. Zo’n beetje elk zinnetje waar hij ver de hoogte in schiet zet hij kracht bij door z’n arm de lucht in te gooien of zijn hand in de zij te zetten."

Lees de volledige recensie hier

"De Kaiser Chiefs voeren een revue-show op met álle hits die tussen 2004 en 2008 zijn gemaakt. (...) Ricky Wilson blijft een ongenaakbare showman met een jaloersmakende longinhoud, of het nu om zijn uithalen gaat of zijn vermogen om heen en weer te rennen, het publiek ondertussen opjuttend."

Lees de volledige recensie hier

"Crystal Fighters is meer een liveband, die er ook zelf lol in heeft. Van een naÏeve, haast religieus soort vrolijkheid, maar wel eentje die live nog steeds werkt."

Lees de volledige recensie hier

Oor

"Chef'Special, voor de derde keer op Pinkpop, weet natuurlijk maar al te goed waar ze zijn en wat er van ze verwacht wordt. Dus schakelen ze soepel een tandje bij. We zien vuur, confetti, een dansende tuba, een paar oude krakers (PeculiarBiggest Monkey) die ook de nieuwe songs weten aan te jagen. Na het vroege titelnummer van Amigo is het Money dat los van de decorstukken boven de rest uitsteekt: een goeie hook en een lekkere soundbite, al blijft het grappig om ‘Money is the root of all evil’ te gaan zingen terwijl je band gezien de podiumopstelling en de meegebrachte trucs duidelijk zelf ook wel wat te besteden heeft." 

"De Kaiser Chiefs maken overgepolijste huisvrouwenmuziek die op Pinkpop nóg suffer uit de verf komt dan op plaat, omdat de gladde nieuwe nummers hier worden afgewisseld door harde oude hits. Riot staat vanavond in ieder geval weer als een huis en toont de Kaiser Chiefs op z’n best: als een geslepen festivalband."

"Kensington is volwassen geworden, gróót ook vooral en casht nu in op de bewezen diensten met een verdienstelijke show die alle elementen van een headliner herbergt. Het ene Lion King-moment volgt het andere op: opener RegretAll For NothingRiddlesWarStreetsHome Again."

"Als goed uitgevoerde livemuziek is het waardeloos wat Martin Garrix doet, maar voor een dj-set is deze show een opvallend grootse beleving, compleet met toffe visuals, vuurwerk en tal van andere toeters en bellen. De dj heeft er daarnaast zicht- en hoorbaar zin in en probeert het publiek actief bij de les te houden."

Lees de volledige recensies hier

Telegraaf

"De 'Sjeffies' mochten als eerste Nederlanders het Mainstage op en hielden daar bij vlagen behoorlijk huis. De Haarlemse hiphop-popgroep stond al eerder op Pinkpop, maar liet zien nu een stuk verder te zijn in het bespelen van de massa. Een superhit en epische opzweper als Amigo kwam de almaar toenemende feestsfeer natuurlijk ook alleen maar ten goede."

"De Britse retrorockband White Lies had voor Chef'Special ook haar best gedaan de meute in het zonnetje in beweging te krijgen. Dankzij oudere hits kreeg hun nieuwere werk de steun van het publiek die nodig was om vandaag enigszins tegen het popgeweld op te boksen."

"Op het optreden van Kensington was sowieso weinig aan te merken. De vier presenteerden zich prettig poespasloos en aan muzikale dynamiek in hun oeuvre geen gebrek. Hun plek op Mainstage was vooraf al logisch en dat vertrouwen is ruimschoots terugbetaald."

Lees de volledige recensies hier