Met een show vol visueel geweld sloot Duitse headliner Rammstein zaterdagavond Pinkpop af. 

De tienduizenden festivalgangers die zich al ruim voor aanvang van het spektakel voor het hoofdpodium hadden verzameld, werden zelfs voordat de band opkwam al getrakteerd op vuurwerk.

Wat volgde was anderhalf uur vol vuurwerk, vlammenwerpers, rookkanonnen, bewegende podiumdelen, lichtspektakel, bombastische kostuums, bomvesten en lugubere theaterstukjes. 

De band speelde alle grote hits in razend tempo achter elkaar, voor een vol overgave meebrullend en -springend veld. 

Bomgordel

De critici waren ook erg enthousiast over het optreden van de Duitse band. "Wat een spektakel zet Rammstein ook anno 2016 nog neer", schrijft De Telegraaf. "Zo bezorgde Rammstein een niet al te sterke tweede Pinkpopdag toch een gouden avond."

Alleen de bomgordel die frontman Till Lindemann tijdens het nummer Zerstören droeg zal niet iedereen een teken van goede smaak hebben gevonedn. "Maar Rammstein is toch al geen band die je al te serieus moet nemen. Haast alles wat deze shockrockers doen of zingen op het randje of eroverheen."

Diepgang

Trouw prijst de uitvoering van het concert en beaamt dat de Duitse band het publiek plat speelt. Maar de band geeft weinig 'muzikale variatie of diepgang'.

"Je kunt hun teksten en muziek lomp, kinderachtig, of obsceen vinden - maar je moet het ze nageven. Het werkt wel - zeker op een festival als Pinkpop. Het is uitgevoerd als één brok - excusez le cliché - Duitse gründlichkeit."

Spectaculaire show

3 voor 12 spreekt over "het type spectaculaire show waarvoor je ieder jaar weer naar Landgraaf." Opvallend was dat de band naast de trouwe oude fans nogal wat jong publiek trok.

"Wat maakt het dat hele volksstammen zich herkennen in de militante muziek van Rammstein? Het is niet zozeer het pure machtsvertoon of die kleine knipoogjes naar het verleden, want uiteindelijk bezingt Lindemann toch vooral een vurig en universeel verlangen: het verlangen om erbij te horen."

Volgens L1 Limburg deed Rammstein "wat iedereen verwacht van de Duitse shockrockers. Ze doen al jaren hetzelfde, toch verveelt het nooit."

Razend tempo

Festivalbaas Jan Smeets kwam na het optreden van de Duitse band nog even het podium op om de 66.000 bezoekers te bedanken voor de tweede Pinkpopdag. 

Ook 'de weergoden' kregen een compliment. "Het heeft vandaag op heel veel plekken ongelofelijk veel geregend. Maar wij hebben het droog gehouden. Een dank je wel aan de weergoden.

Poncho

De festivaldirecteur waarschuwde om voor zondag voor de zekerheid "een poncho in de achterzak steken". 

Voor de sportliefhebbers gaf Smeets ook nog even de meest recente EK-uitslagen en de startpositie van Max Verstappen door.

Lees alles over Pinkpop in het dossier