Het is het eerste optreden van The Scene ooit op Pinkpop en tegelijkertijd het laatste. De popgroep van de ongeneeslijk zieke Thé Lau staat vanaf zaterdag nog vijf keer op het podium en houdt er daarna mee op. 

De verwachting is dat Lau, die keelkanker heeft, niet lang meer heeft te leven.

De band, bekend van hits als Iedereen is van de wereld, Open en Blauw, treedt volgende week op in de Lotto Arena in Antwerpen en geeft op 17 juni nog een concert in Nederland.

Dat zou aanvankelijk in Paradiso zijn, maar vanwege de enorme belangstelling is het verplaatst naar de Heineken Music Hall in Amsterdam. The Scene staat vervolgens op 21 juni in de AB in Brussel. Lau maakte deze week bekend dat zijn band op 3 juli voor de allerlaatste keer te zien is bij de opening van het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht.

In het 35-jarig bestaan van de popgroep waren er twee keer eerder plannen om op Pinkpop te staan. Toch kwam het er nooit van. Dat het nu alsnog gebeurt, stemt Lau blij maar de reden is volgens hem ook ''een beetje navrant''. Lau noemt de ''lawine van erkenning'' die hij momenteel krijgt ''ongelooflijk''.

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop