LANDGRAAF - Er zaten vrijdagavond minder vroege vogels voor de twee ingangen van camping A van het Pinkpopterrein in Landgraaf dan vorige jaren.

Traditioneel zitten voor de toegangen van de drie campings vrijdagavond al veel mensen die hopen dat ze zo na opening van de poorten zaterdagochtend de beste plekjes krijgen.

De 15-jarige Audrey Gotjé uit Heerlen en haar 17-jarige Arnhemse vriend Gunnar van Eck zetten als een van de eersten hun bagage neer voor de poort.

Voor Gunnar is het de eerste Pinkpop. Audrey was er vorig jaar ook al bij. ''Ik woon hier vlakbij'', vertelde Audrey. ''Ik had ook thuis kunnen overnachten, maar ik vind de camping gezelliger''.

''We komen voor Coldplay, 30 seconds to Mars en Kings of Leon'', aldus Audrey. Toen de eerste regendruppels rond half zes vrijdagmiddag vielen, kwam vader Gotjé zijn dochter een paraplu brengen. Een agent van een politiepost maakt een praatje met het eenzame tweetal.

Feest

Bij een andere poort, een paar honderd meter verderop, is het feest alvast begonnen. Zes Heerlenaren arriveerden als allereerste. De vrienden George (47), Rinus (46), Ron (41), Marcel en Stan (32) komen al jaren zo vroeg mogelijk op vrijdag en hebben dit jaar vriend Berend (33) meegenomen.

''We komen voor de gezelligheid en voor het feest'', vertelt Stan van Groenewoud. ''En voor Coldplay. Voor de rest is het vooral bagger, de FooFighters voorop''.

Ze kennen elkaar van 'de berg'. Tegenwoordig torent indoorwintersportcentrum Snow World uit boven het Pinkpopterrein. Op die 'berg' dromden vroeger honderden mensen samen om gratis naar Pinkpop te kijken en te luisteren. ''Supergezellig voor mensen die geen geld hadden'', weet Stan. ''Pinkpop wordt steeds commerciëler en minder leuk'', klaagt hij.

Lees alles over Pinkpop op onze special

Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto