AMSTERDAM - Pinkpop werkt dit jaar voor het eerst samen met de ANWB. Festivalgangers die in juni met vier personen of meer in de auto naar het Limburgse Landgraaf rijden, krijgen 10 euro korting op het parkeren.

Dat maakte radiopresentator Giel Beelen woensdagmiddag in poptempel Paradiso in Amsterdam bekend, samen met een woordvoerster van de vervoersbond.

De organisatoren hopen met de actie het milieu te sparen en het fileleed te beperken. Bovendien is het gezelliger om met meer mensen in de auto te stappen, spoorde de zegsvrouw van de ANWB het publiek aan. Bestuurders en meerijders kunnen zich aanmelden op de website samenrijden.nl.

Namen

Pinkpoporganisator Jan Smeets maakte in Paradiso bekend wie er op 11, 12 en 13 juni op Pinkpop optreden. Van de grootste namen, Coldplay, Foo Fighters en Kings of Leon, was al bekend dat ze komen.

De organisatie heeft voor de 42e editie een recordbedrag uitgegeven aan een optreden. Voor Coldplay is ruim een miljoen euro neergelegd. Om hoeveel het precies ging, wilde Smeets niet zeggen.

Btw-verhoging

Het festival wordt nog niet getroffen door de btw-verhoging van 6 naar 19 procent op kaartjes voor podiumkunsten, die op 1 juli ingaat. Smeets hoopt dat de maatregel niet doorgaat.

''Elke samenleving moet twee dingen koesteren: brood en spelen.'' Smeets heeft zich hard gemaakt voor uitstel van de maatregel, die aanvankelijk op 1 januari zou ingaan. Hij gaat verder lobbyen voor afstel.

In Paradiso traden woensdag bij wijze van voorproefje Madie, Tim Knol en Dazzled Kid op. Giel Beelen verklaarde hiermee het festivalseizoen voor geopend. De voorverkoop begint zaterdag.

Lees alles over Pinkpop op onze special