LANDGRAAF - Pinkpopbaas Jan Smeets is blij met de weersvoorspellingen voor het popfestival in het Limburgse Landgraaf zaterdag, zondag en maandag.

Volgens WeerOnline ligt de temperatuur rond de 20 graden en kan er een klein spatje regen vallen.

''Perfect'', vindt Smeets. ''Per dag zijn er meer dan 60.000 mensen op het terrein, dat betekent 60.000 kacheltjes. 25 graden moeten we niet hebben.''

Smeets raadt bezoekers aan een regenjas met een kapje mee te nemen, geen paraplu. ''Die zijn verboden omdat de bliksem daar kan inslaan.''

Openen

De Limburgse zangeres Madi Hermens heeft dit jaar de eer met haar band het festival te openen. Op de eerste dag staan verder onder meer Coldplay en de Manic Street Preachers op het podium.

Zondag prijken acts als Kings of Leon en Wolfmother op het programma. Maandag zijn de Kaiser Chiefs en de Foo Fighters te bewonderen.

Recordbedrag

De organisatie heeft voor de 42e editie een recordbedrag uitgegeven aan een optreden: Coldplay kostte maar liefst ruim 1 miljoen euro. De organisatie droomde al jaren van de komst van de Engelse band, die wereldwijd meer dan 50 miljoen albums verkocht.

Pinkpop Classic gaat dit jaar voor het eerst sinds 2007 niet door. Smeets slaagde er niet in genoeg groepen te werven.

Het publiek van Pinkpop Classic bestond vooral uit babyboomers en die worden net als veel artiesten te oud, aldus Smeets. Vorig jaar liep het bezoekersaantal al drastisch terug van 12.000 naar 6000.

Liu Xiaobo

Amnesty International vraagt op het festival aandacht voor China. De mensenrechtenorganisatie laat zien hoe Chinezen dagelijks worden beperkt in hun vrijheid van meningsuiting. Ook kunnen festivalbezoekers een petitie ondertekenen voor de vrijlating van de veroordeelde Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2010.

Voor de zaterdag en de zondag is nog een aantal kaarten te koop. De vier festivalcampings, waar plek is voor 50.000 personen, waren binnen een week volgeboekt.

Bussen en treinen

Om de aankomst en het vertrek van bezoekers zo goed mogelijk te regelen, worden bussen en extra treinen ingezet.

Verder promoot Pinkpop dit jaar voor het eerst carpoolen in samenwerking met de ANWB. Festivalgangers die met drie personen of meer in de auto naar Landgraaf rijden, kunnen gratis parkeren en de auto laten checken.

Lees alles over Pinkpop op onze special