Ik begrijp Alexander Pechtold wel, die zich genaaid voelt door onbetrouwbare koopkrachtplaatjes in de krant. Ik kan ook geen getallen en grafieken meer zien. Doe mij maar een verhaal. Door Peter Wierenga

Het moest er weer een keer van komen, met die tegenvallende peilingen voor de PvdA. De Verlosser moet verlost worden, dus opent de Volkskrant groot met het verhaal dat de koopkracht bij "rechts" daalt en bij "links" stijgt. Hosanna voor Cohen c.s. dus. Hoewel? Zoals bij ongeveer alle berekeningen deze campagne duurt het nog geen 24 uur of ze worden weersproken.

Door Pechtold. Die is not amused dat hij samen met CDA en VVD onder die "rechtse" koopkrachtrovers wordt geschaard.

Met de zakjapanner rekent de D66-leider voor dat de krant ernaast zit met de cijfers, en inderdaad, dat geeft het fameuze onderzoeksbureau Nyfer ook toe. Mmm… doet een klein beetje denken aan die martelhoax uit 2006

Triggerhappy

"Wie was er allemaal zo 'triggerhappy' om met een mooie opening de PvdA nog even een kontje te geven een paar dagen voor de verkiezingen?", blogt Pechtold. Hij slaat meteen terug, en ik denk dat 't hem geen zetels kost.

Want ik vraag me zo langzamerhand af of het nog wat uitmaakt, al dat gekissebis over koopkrachtplaatjes. Dat repeterende cijferfetisjisme dat vooral deze campagne zo overheersend lijkt.

Grosso modo zijn de posities wel duidelijk. Rechts wil harder bezuinigen dan links, en meer op de uitkeringen.

Dat kun je a-sociaal noemen, maar als je daarmee een einde maakt aan de armoedeval - een bijstandsmoeder die een baan vindt gaat er nu op achteruit - kun je dat ook anders bekijken. Wie even over de grens kijkt, de euro ziet zakken en de Chinezen steeds sterker voelt worden, beseft dat het niet om een paar procenten koopkracht gaat en dat een echte hervorming van de verzorgingsstaat hoognodig is.

Goed verhaal

De crux is om al die cijfers te omvatten in een bezielend verband, in een goed verhaal. Zoals zondag bij het Verkiezingsgala van BNN gebeurde. Je denkt, Filemon en Sophie, dat is bier en tieten, slikken en spuiten, maar verdomd, het was méér.

De kern van het geslaagde concept was dat Rutte, Halsema, Pechtold en Cohen ruim de tijd kregen om in een speech hun visie op Nederland te geven. En dat deden ze! Vooral Halsema en Rutte stegen tot schier Obamaëske hoogte.

Het enige minpuntje was dat de lijsttrekkers slechts met zijn vieren waren, JPB, Roemer, Geert en André ontbraken. Nou ja, enige minpuntje… De "boe" kwam weer eens van links.

Als Cohen, Halsema of Pechtold spreekt, gedragen de VVD'ers in Paradiso zich netjes, maar andersom moet Rutte vaak door het boe-geroep - bijvoorbeeld als hij het kraakverbod zegt te gaan handhaven - heenbreken.

Moreel superieur

Een reflex die veel zegt. Het gaat de boeroeper niet om argumenten, nee, hij/zij voelt zich moreel superieur. Niks we agree to disagree, zoals de Britten zo fraai zeggen. Tegenover rechtse politici hoef je geen respect te betonen.

Rechts lijkt wel een f*cking soa, niemand wil zo genoemd worden. Zelfs IJzeren Rita, die Rutte gebrek-aan-rechtsheid verweet, roept hardop dat ze niet rechts, maar rechtdoorzee is...

Maar Pechtold, die is écht niet rechts. Zoals bekend pleit hij bijvoorbeeld ook voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. En het siert hem dat hij zijn voorkeur voor een paars kabinet (liefst met GroenLinks erbij) in Paradiso opnieuw eloquent verwoordde. In ieder geval weet de kiezer waar zijn stem naartoe gaat.

Sleutelrol

Pechtold mag dan niet meer de huidige koning van de peilingen zijn, nu de crisis integratie (& zijn natuurlijke vijand Wilders) naar de achtergrond heeft verdreven, maar hij kon best eens een sleutelrol hebben.

Gelukkig blijft het spannend, er zweven nog zoveel kiezers dat Schiphol er bijna last van begint te krijgen. Na woensdag mag er weer gerekend worden. Eerst nog een paar mooie verhalen graag!