Met de eindstreep in zicht wordt er wat afgeflirt in Den Haag. Tot groot verdriet van Job Cohen. Dat ene onsmakelijke stelletje kan hij niet meer aanzien. Door Peter Wierenga.

Het is koud, het regent, en toch hangen ze in de lucht, de lentekriebels. De romantische avances nemen toe nu de grote dag dichterbij komt.

Want niemand kan het alleen, dat geldt in de liefde evengoed als in de Haagse coalitiepolitiek. Dus is het opzichtig naar elkaar flirten begonnen. Het maakt Job Cohen stikjaloers. Vooral dat Mark Rutte de PVV niet uitsluit.

Hij snapt het niet. Die Geert, dat is toch niets anders dan een ordinaire patjepeeër, de Tokkie van de Tweede Kamer, die al vier jaar één lange schuimbekkende tirade houdt tegen Ali en Fatima?

Dat Mark dat niet ziet is pijnlijk, ze hebben het toch zo goed gehad samen, in dat paarse kabinet…

Foute man

Op zijn voorspelbare wijze reageert Geert. “Een hele foute opmerking van een foute man.”  Boem! Onder de gordel. Want fout heeft nog steeds associaties met de oorlog, en dan hoef ik er denk ik niet meer bij te zeggen aan welke kant je toen stond met de naam Cohen. Vilein dus.

En dat terwijl de PvdA’er al terugnam dat Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat. Nu luidt het dat de Venlonaar daar tegenaan ‘schuurt’.

Met die laatste kwalificatie is Cohen nog best bescheiden. Want het is een brug te ver om de PVV racistisch of extreemrechts te noemen, maar in het verkiezingsprogramma staan genoeg plannen waarvan ze in groep 3 nog wel begrijpen dat die in strijd zijn met de rechtsstaat (PDF).

Afdwalen richting Mekka

Zoals dat maffe assimilatiecontract dat terug is van weggeweest. Voor wie het geldt (alle inwoners met dubbele nationaliteit? alle allochtonen? alleen moslims?) staat er niet expliciet bij. Nog even en er komt een gedachtenpolitie, die moet infiltreren in de hersenen van alle islamitisch ogende schepsels. Een seconde per ongeluk in je hoofd afdwalen richting Mekka en je bent er gloeiend bij.

Intussen houdt Mark Rutte nog steeds een oogje op Geert Wilders. Want je weet maar nooit, je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is en er zal maar een verrassing uit de stembus rollen. Toch zie ik die assimilatiecontracten er niet komen onder premier Rutte, die niet de islam, maar kansarme immigratie als bedreiging ziet.

Ingrid

Nog iets. Rutte heeft helemaal niets met dat linkse economische programma van de PVV. Geert wil Henk en Ingrid plezieren, terwijl Mark streng – oke, wat minder streng dan Netwerk schetst - voor ze wil zijn om ze meer kans op een baan te geven.

Neem de verhoging van de AOW-leeftijd: uit Geerts mond klinkt een keihard “njet”. Daarmee zet de PVV zichzelf buitenspel, vindt nota bene Rutte himself.

Paar borreltjes

Nee, dan kan de VVD beter bij Job terecht voor die AOW-plannen. Over de details mogen ze nu hard botsen – een paar borreltjes en hopla daar is het akkoord.

Alleen vergeet Cohen dat er veel gevaarlijkere kapers op de kust zijn, CDA en D66. Die doen ook aan flirten, maar dan anders, met “breekpunten”. Het maakt de puzzel nog ingewikkelder.

Best bedenkelijk, want als het pluche lonkt zullen al die harde punten vast niet diamanthard blijken. Toch worden ze in de strijd gegooid, vooral als wanhopige poging om de Leider in de Rondedans te dwingen kleur te bekennen.

Dus roept Balkenende stoer dat er onder hem nooit aan de hypotheekrenteaftrek wordt gemorreld. De dood of de gladiolen, hij heeft niets te verliezen. Dat andere jaloerse kereltje, Pechtold, roept natúúrlijk dat hij juist alleen meedoet als er wél aan die aftrek wordt gemorreld.

Beiden hopen zo de aankomende VVD-premier te versieren. En op wonderbaarlijke wijze zouden beiden daarin kunnen slagen.

Eigenlijk wil je het allemaal niet zien, al dat geflirt. Eigenlijk zou je het niet moeten zien. Tenzij álle partijen nu al plechtig beloven aan wie ze na 9 juni volmondig het ja-woord zullen geven. Misschien minder spannend, maar tenminste duidelijk.