Het besloten afscheid van Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré is donderdag goed verlopen, zegt Hans Bleijerveld. De directeur Team Bijzondere Uitvaarten bij uitvaartverzorger Monuta stond de familie van de misdaadverslaggever bij tijdens het afscheid.

De ceremonie in het theater, die van 11.00 uur tot 13.00 uur plaatsvond, was alleen voor genodigden. Bleijerveld spreekt van een "ingetogen" en "stilmakende" dienst.

Er waren donderdag tijdens het afscheid bijna vijfhonderd mensen in het theater. "Ik vond het heel erg indrukwekkend", zegt Bleijerveld. Onder anderen familieleden van de vermiste Tanja Groen en nabestaanden van de omgebrachte jongen Nicky Verstappen waren bij de dienst aanwezig. Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de medewerkers van RTL Boulevard behoorden tot de genodigden.

Monuta heeft voor het afscheid in Carré op woensdag en donderdag een projectgroep gevormd met de gemeente Amsterdam, de politie, Carré en de plaatselijke GGD. Het testen van tevoren verliep goed, vertelt Bleijerveld. Gasten moesten een coronatoegangsbewijs laten zien. De meesten hadden zich al laten testen, sommigen deden dit nog in het theater.

Rond 11.00 uur, aan het begin van de ceremonie, werd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum gespeeld. Niet alleen in het theater, maar ook tegelijkertijd op diverse radiostations. "Dat raakte me, dat vond ik zo mooi", zegt Bleijerveld.

'Peter was de persoon die we wilden zijn'

De Vries' collega's van RTL Boulevard vertelden bij opening van hun uitzending dat de afscheidsdienst "ontzettend indrukwekkend was". "De verhalen van zijn familie, zijn vriendin, zijn kinderen. Om dat te horen... Ik vond het heel indrukwekkend om daarbij te mogen zijn", zegt presentator Luuk Ikink.

Het entertainmentprogramma zond donderdagavond enkele delen van de herdenking uit. Advocaat Khalid Kasem, collega van De Vries en ook ceremoniemeester van de uitvaart, gaf een toespraak. "Peter was de persoon die we stiekem heel graag wilden zijn, maar waarvoor we de moed ontberen", vertelde Kasem.

"Vier decennia op de barricaden staan vindt zijn weerslag in de stukken die hij geschreven heeft. Maar het is nog meer zichtbaar in de mensen die hier zitten. Het laatste sprankje hoop zijn is geen dankbare taak, maar een enorme verantwoordelijkheid. Die droeg Peter met verve."

De kist met De Vries verliet donderdag na afloop onder een staande ovatie de zaal. Het applaus duurde vele minuten lang, vertelde aanwezige Fatima Moreira de Melo.

Kist Peter R. de Vries wordt na dienst in Carré naar buiten gedragen
62
Kist Peter R. de Vries wordt na dienst in Carré naar buiten gedragen

Alleen intimi bij laatste deel van de uitvaart

Na de bijeenkomst werd de kist via de hoofdingang van het theater naar buiten gedragen. Voor de uitvaart daarna waren alleen familieleden en intimi uitgenodigd. De pers was nadrukkelijk gevraagd niet te komen. Op verzoek van de familie van De Vries kan Bleijerveld niets over deze dienst zeggen, meldt hij.

Tijdens de dienst kwamen onder anderen zijn zoon Royce, zijn dochter Kelly en zijn partner aan het woord. Ook werden verschillende nummers gespeeld, waaronder Guaranteed van Eddie Vedder. De Vries heeft de openingszin van dit nummer op zijn been laten tatoeëren: "On bended knee is no way to be free."

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd twee weken geleden neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij overleed vorige week in het ziekenhuis op 64-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.