Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong gaan ondanks de aanslag op Peter R. de Vries door met het verdedigen van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces. De aanslag op De Vries schrikt de twee niet af, zeggen zij tegen RTL Nieuws.

De advocaten zeggen geen moment getwijfeld te hebben. "Nabil heeft duidelijk gezegd dat hij wil dat wij doorgaan", aldus Schouten. "Dat hadden Onno en ik al besloten, en we wisten ook van onze cliënt dat hij strijdbaar was."

De Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam, is vertrouwenspersoon en adviseur van B. in het proces. Sinds de aanslag ligt De Vries zwaargewond in het ziekenhuis. Eerder werden B.'s advocaat Derk Wiersum en zijn broer Reduan B. al doodgeschoten.

Schouten en De Jong hadden in het bijzijn van De Vries het scenario van een aanslag op een van hen dan ook met elkaar besproken. "Toen hebben we gezegd: 'Als een van ons dit overkomt, dan wil de ander juist dat we doorgaan.' We willen niet wijken. Dat is ook altijd het standpunt geweest van Peter R. de Vries in zijn hele leven", zegt Schouten.

De Jong zegt dat hij zichzelf de vraag over doorgaan niet meer hoeft te stellen, "want we zitten nou eenmaal in deze situatie en er is geen weg terug". "Dit is waar we mee moeten dealen en dat doen we. Bovendien: als ik morgen zou stoppen, is de beveiliging ook niet helemaal weg. Dus dat verandert niks aan de situatie."