De reguliere uitzending van RTL Boulevard is vanavond niet doorgegaan vanwege een ernstige bedreiging. In plaats van de reguliere uitzending van het entertainmentprogramma was bij RTL 4 een herhaling van een woensdag uitgezonden eerbetoon aan misdaadjournalist Peter R. de Vries te zien. De studio van het programma aan het Amsterdamse Leidseplein werd eerder op de dag vanwege de dreiging ontruimd.

De Vries werd dinsdag kort na de uitzending van RTL Boulevard neergeschoten op straat. De misdaadverslaggever was een van de gasten in het programma.

Een woordvoerder van RTL Nederland kan in gesprek met NU.nl niet vertellen wie te gast zou zijn in de reguliere zaterdaguitzending van RTL Boulevard. Ook kan hij niet vertellen of de medewerkers van het programma na de ontruiming op een centrale locatie zijn opgevangen.

"We hebben informatie gekregen van de Driehoek van Amsterdam", laat RTL Nederland weten. "Dat heeft ons doen besluiten om vanavond niet live uit te zenden vanaf het Leidseplein. Over hoe we morgen verder gaan, zijn we nu in overleg. Veiligheid staat boven alles."

Nog onbekend of er een link is met de aanslag op De Vries

Het is nog niet bekend of er een link is tussen de aanslag op het leven van De Vries en de ontruiming. RTL Nieuws meldt op basis van bronnen dat het gaat om "een serieuze dreiging uit de hoek van de georganiseerde misdaad".

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam kan niet zeggen wat voor informatie over de dreiging is binnengekomen. De politie van Amsterdam laat aan NU.nl weten dat er "zichtbare en onzichtbare maatregelen" worden genomen bij de RTL Boulevard-studio.

Grapperhaus heeft maatregelen getroffen, politiek en media boos over dreiging

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft in reactie op de dreiging maatregelen getroffen. "Ik sta in contact met de lokale driehoek van Amsterdam en daarnaast heb ik ook gesprekken gehad met de redactie van RTL Boulevard en de directie van RTL Nederland", aldus de minister.

In een reactie stelt Grapperhaus dat hij het een "ingrijpend en heftig besluit" vindt van de redactie van RTL Boulevard om de live-uitzending zaterdagavond te schrappen.

Politici en mensen die werkzaam zijn in de media reageren op sociale media boos op het feit dat RTL Boulevard de uitzending van zaterdag moest afblazen. Misdaadverslaggever Yelle Tieleman heeft begrip voor het besluit. "De collega’s van Boulevard kennende is deze beslissing niet lichtvaardig genomen. Zeer ernstig dat uitzending niet door kan gaan, veiligheid gaat voor alles", laat hij weten via Twitter.

PersVeilig, een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de gedwongen afgelasting van de uitzending van RTL Boulevard "voor onze beroepsgroep buitengewoon ernstig".

Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries
1
Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries