De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, blijven voorlopig in de cel. De rechter-commissaris heeft de hechtenis van de mannen vrijdag met twee weken verlengd. Hij ziet "op dit moment voldoende bezwaren en gronden om de twee mannen in voorarrest te houden".

De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. De Rotterdammer is de vermoedelijke schutter.

Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het leven van De Vries. Over maximaal twee weken moeten zij voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. Daar kan de hechtenis met maximaal negentig dagen worden verlengd.

De Vries (64) werd dinsdagavond neergeschoten in de buurt van het Leidseplein en ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij vecht daar voor zijn leven, liet burgemeester van Amsterdam Femke Halsema eerder weten.

Het incident gebeurde toen het nog erg druk op straat was. Veel getuigen zagen De Vries neergeschoten worden en daarna iemand wegrennen. Hierdoor kwam er snel een duidelijk signalement en werden drie aanhoudingen verricht. Een van hen, een achttienjarige Amsterdammer, is inmiddels vrijgelaten.

Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries
1
Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries

Vermoedelijke schutter zou banden hebben met bende Ridouan T.

Het is nog niet bekend of de verdachten een opdrachtgever hadden en wie dat dan zou zijn. Omdat de verdachten in volledige beperking worden vastgehouden, geeft de politie geen verdere informatie omtrent hun identiteit.

Volgens het AD wijst het politieonderzoek in de richting van Ridouan T. als opdrachtgever. De 21-jarige vermoedelijke schutter Delano G. is een neef van Jaoud W., een jeugdvriend van T. en een kopstuk in diens organisatie. Volgens justitie maakte W. deel uit van een zwaarbewapende bende die door T. werd ingezet voor liquidaties.

De Vries is adviseur en vertrouweling van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, dat draait om liquidaties die zijn uitgevoerd door de organisatie rond T.

Verdachten al eerder in aanraking met politie

Volgens verschillende media zou G. de schutter zijn geweest die vijf keer op De Vries schoot. Hij zou in Tiel zijn opgegroeid en in Rotterdam wonen. Volgens onder meer het AD droomde hij als kind van een carrière als rapper en entertainer, maar kwam hij in de criminaliteit terecht.

Volgens buurtgenoten woonde hij in Rotterdam met zijn vrouw en kind. De politie deed woensdag een inval in een woning in Rotterdam, al is nog niet zeker of dat de woning van G. was.

Kamil E. zou de vluchtauto hebben bestuurd, die op de A4 klemgereden werd. Volgens Poolse media werd hij ook in Polen gezocht door de politie voor meerdere gevallen van diefstal en inbraak.

Ook in Nederland kwam de Pool al in aanraking met de politie. Vorige week werd hij volgens de Volkskrant nog gearresteerd in zijn woonplaats Maurik.