Peter R. de Vries is al decennia een begrip in de Nederlandse media. Hij begon direct na zijn militaire dienstplicht als twintigjarige leerling-journalist op de redactie van De Telegraaf. Hij groeide uit tot Nederlands bekendste misdaadverslaggever die slachtoffers bijstond en in talloze zaken een hoofdrol opeiste. De afgelopen jaren ontwikkelde hij zich tot een mediapersoonlijkheid, die veelvuldig te zien was in talkshows.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Peter R. de Vries

In zijn lange carrière als misdaadverslaggever maakte De Vries veel vijanden. In het Marengo-proces staat hij kroongetuige Nabil B. bij als vertrouwenspersoon. In 2019 werd B's advocaat Derk Wiersum al vermoord op straat in Amsterdam Zuid. De Vries maakte later bekend dat hij ook op de dodenlijst van Ridouan T. staat.

Over de beslissing om Nabil B. bij te staan zei De Vries eind mei in Vrij Nederland: "Als ik hem 'nee' had verkocht, zou ik mezelf niet meer goed in de spiegel kunnen aankijken. Ik neem politie en justitie vaak de maat. Dat zou ik niet kunnen doen als ik zelf terugdeins voor hulpvragen, ook als die risico’s met zich meebrengen."

In hetzelfde interview zei De Vries over de gevaren die hij liep door als vertrouwenspersoon op te treden: "Ik ben niet bang aangelegd, maar de broer van Nabil en zijn vroegere advocaat zijn vermoord, dus je hoeft niet hysterisch te zijn om te denken dat er best iets zou kunnen gebeuren. Dat is part of the job. Een misdaadverslaggever die op echt spannende momenten aan komt zetten met “nu wordt het mij iets té intens” kan beter bij Libelle gaan werken.’

Het is op dit moment nog onbekend wie de aanslag op De Vries heeft gepleegd.

Peter de Vries voegde de R. aan zijn naam toe om zich te onderscheiden. Anders was zijn naam wel heel gewoontjes, zei hij in een radio-interview. Ook waren er al verschillende journalisten met de naam Peter de Vries.

De Vries is geboren in Aalsmeer in een gezin van zes kinderen. Hij is gescheiden en heeft een zoon en een dochter.

Vriendschap Cor van Hout

In 1986 schreef De Vries het geruchtmakende boek De ontvoering van Freddy Heineken. Hij raakte bevriend met ontvoerder Cor van Hout, waarop hij veel kritiek kreeg. Na diens dood in 2003 plaatste hij een advertentie in de krant met als tekst "voor de meest bijzondere man die ooit heb ontmoet".

Met de andere Heineken-ontvoerder, Willem Holleeder, had De Vries een stroevere relatie. In 2019 maakte hij een telefoongesprek openbaar met Holleeder, de zogenoemde Holleeder Tapes, waarin de levenslang vastzittende crimineel sprak over samenwerking met andere misdadigers en opbiechtte dat hij De Vries had bedreigd. Toen Astrid Holleeder tijdens de rechtszaak tegen haar broer een getuigenis aflegde stond De Vries haar bij.

Journalist bracht gerechtelijke dwaling aan het licht

In de Putttense moordzaak bracht De Vries na jarenlang onderzoek de gerechtelijke dwaling aan het licht: twee Puttense mannen zaten tien jaar lang onterecht vast voor de moord op Christel Ambrosius. Ze kwamen in 2002 vrij. Uiteindelijk werd een andere man, Ronald P., tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord.

De Vries treedt ook al jaren op als vertrouwenspersoon van de familie van Nicky Verstappen die in 1998 werd misbruikt en vermoord. In 2010 deed De Vries al uitgebreid onderzoek naar de zaak. Het misdrijf werd uiteindelijk opgelost nadat een uitgebreid DNA-onderzoek was gedaan. In 2020 werd Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar.

De Vries staat ook de familie van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen bij. Recent kondigde hij een crowdfundingsactie aan, die een beloning van 1 miljoen euro bij elkaar moet schrapen voor de gouden tip die leidt naar de stoffelijke resten van Groen.

De Vries groeide uit tot mediapersoonlijkheid

De Vries werkte voor De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Panorama, Crime Time en kreeg uiteindelijk zijn eigen programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever op SBS6. Dat programma maakte hij zeventien jaar. De laatste jaren groeide hij uit tot een mediapersoonlijkheid die vrijwel dagelijks aanschoof bij talkshows en radioprogramma's.

In april 2005 was De Vries een van de oprichters van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang waarvan de afkorting gelijk is aan die van zijn voor en achternaam. Aan het einde van dat jaar besloot De Vries niet door te gaan nadat uit een opiniepeiling bleek dat er te weinig steun was voor het initiatief.

De laatste jaren kwam De Vries regelmatig op voor mensen die het moeilijk hebben in de Nederlandse samenleving. Zo maakte hij zich recent hard voor ongedocumenteerden die al meer dan tien jaar wachtten op een Nederlands paspoort. Ook is hij ambassadeur van de door zijn dochter Kelly opgezette stichting Meet Kate, die hulp biedt aan minderbedeelde kinderen in Ghana.

In 2014 begon De Vries met zijn zoon Royce en de in 2017 overleden oud-voetballer Piet Keizer het bedrijf PR Sportmanagement, waarmee hij een carrière als voetbalmakelaar begon. Drie jaar later begon hij eveneens met zijn zoon en advocaat en televisiepresentator Khalid Kasem het advocatenkantoor De Vries & Kasem.

Kort na schietpartij veel politie op de been nabij studio RTL Boulevard
1
Kort na schietpartij veel politie op de been nabij studio RTL Boulevard