DEN HAAG - Pensioenfondsen zullen volgend jaar minder hoeven te korten op hun pensioenen dan eerder voorzien. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een pakket maatregelen van het kabinet om de fondsen meer lucht te geven.

Dat bleek donderdag bij een overleg van de Kamer met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).

De beoogde coalitiegenoten VVD en PvdA en ook het CDA stelden zich op achter zijn plan om het rentepercentage waarmee de pensioenfondsen hun vermogen op lange termijn moeten berekenen, te verhogen. D66, GroenLinks en SGP wijzen dit af.

Zij vrezen dat jongere generaties het kind van de rekening worden. Een motie van deze drie fracties om de rekenrente wat minder te verhogen, werd door De Krom ontraden. Ze krijgt vrijwel zeker onvoldoende steun.

Niet nodig

PVV, SP en 50PLUS willen vooralsnog helemaal geen kortingen op pensioenen. Die is volgens hen niet nodig. De drie partijen drongen in een motie aan op een brede staatscommissie die de pensioenproblematiek in beeld brengt, maar De Krom voelt daar niets voor.

GroenLinks diende een motie in om informatie over de verlaging van pensioenen zo goed mogelijk te communiceren met degenen die daar de dupe van zijn.

Volgens De Krom is die oproep overbodig, omdat over de informatievoorziening al duidelijke afspraken zijn gemaakt met de pensioensector. Maar mogelijk wordt de motie toch aangenomen. De Kamer stemt dinsdag over de moties.

Voorstellen

De Krom stuurde maandag een reeks voorstellen naar de Kamer die de benarde positie van de pensioenfondsen moeten verlichten. Hij wil onder meer de rekenrente - nu zo'n 2 procent - in de verre toekomst verhogen naar 4,2 procent. De dekkkingsgraad van pensioenfondsen verbetert dan. Op dit moment is die dekkingsgraad, die aangeeft of de fondsen op termijn de pensioenen nog kunnen betalen, te laag.

Door de ingreep van De Krom hoeft er minder gekort te worden. Naar verwachting krijgen 1,2 miljoen gepensioneerden komende jaren met een korting te maken. Hoeveel die bedraagt wordt in februari duidelijk. Fondsen mogen de korting over meerdere jaren uitsmeren en ze beperken tot 7 procent per jaar.