De dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen zijn vorige maand gekelderd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De gemiddelde dekkingsgraad ging 6 procentpunt omlaag naar 95 procent door verliezen op de beurzen en een dalende rente, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Aon.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Met een dekkingsgraad van onder de 100 procent zouden miljoenen Nederlanders aan het eind van het jaar te maken kunnen krijgen met kortingen op de pensioenen.

De dekkingsgraden krijgen een klap door de slechte maand voor de wereldwijde aandelenmarkten. Door zorgen over de uitbraak van het coronavirus duikelden aandelenbeurzen wereldwijd. Vorige week verloor de Amsterdamse AEX-index een kleine 13 procent - het grootste verlies sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in oktober 2008.

Door de paniek op de beurzen vluchtten veel investeerders naar veiligere investeringen, waardoor de rente verder daalde. Hoe lager die rente is, hoe meer geld pensioenfondsen in kas moeten hebben, waardoor de dekkingsgraad nog verder daalt.