Ouderen, jongeren en pensioenfondsen zouden moeten meepraten over een toekomstig pensioenstelsel, vinden acht seniorenorganisaties.

Het "zich al vele jaren voortslepende overleg tussen werkgevers en de vakbeweging" moet vervangen worden door besprekingen over een breed nationaal pensioenakkoord, schrijven de acht seniorenorganisaties maandag in een ingezonden brief in dagblad Trouw.

Volgens de organisaties, waaronder seniorenorganisaties KNVG, Verontruste Ouderen, KBO-PCOB en NVOG, leidt het huidige overleg tot niets, omdat "er geen draagvlak voor is".

Het uitsluiten van ouderen en jongeren gaat volgens de organisaties "voorbij aan de wettelijke plicht tot evenwichtige afweging van belangen die de Pensioenwet oplegt".

'Sterk verdeelde opvattingen'

De ouderen vinden dat het pensioenstelsel toe is aan enige aanpassingen vanwege de gestegen leeftijdsverwachting, de veranderde arbeidsmarkt en de onzekere financiële markten.

"Maar dat geldt niet voor de gewenste aanpassingen zelf. Daarover hebben de sociale partners, politici, toezichthouders, deskundigen en vermeende deskundigen sterk verdeelde opvattingen."

De ouderen voelen zich niet vertegenwoordigd door de vakbeweging, omdat die meer opkomt voor belangen van werkende pensioendeelnemers. Ook jongeren zonder baan worden volgens hen niet vertegenwoordigd door de vakbeweging.

Plan naar minister Koolmees

De acht organisaties, die naar eigen zeggen direct 800.000 leden en indirect 3 miljoen gepensioneerden vertegenwoordigen, brengen hun wensen voor een breed akkoord maandagmiddag over aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tijdens een pensioenmanifestatie.

Het eerste Energieakkoord toont volgens de organisaties aan dat een brede aanpak tot resultaat kan leiden.

Bonden en werkgevers overleggen al geruime tijd over de toekomst van de pensioenen. Het kabinet wil toe naar een individueel pensioenpotje voor iedereen in plaats van een algemene pot. De vakbeweging zou daar grote moeite mee hebben.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!