Mensen die mogelijkheden hebben om hun pensioenopbouw aan te passen, maken niet altijd de verstandigste keuzes voor zichzelf, blijkt maandag uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Met zorgvuldige begeleiding van deelnemers van pensioenfondsen en het uitsluiten van bepaalde doelgroepen kan dat volgens de toezichthouder voorkomen worden.

Sommige mensen die al een pensioengat hebben, maken dat erger door hun premiebetalingen tijdelijk stop te zetten. Tegelijkertijd zijn er mensen bij wie het pensioen hoger is dan het huidige salaris, maar toch volledig blijven afdragen.

Door niet iedereen de keuze te geven aanpassingen te maken, wordt voorkomen dat mensen bij hun pensionering financieel in de problemen komen, stelt de AFM. Daarbij tekent de toezichthouder wel aan dat maatwerk duurder is dan standaardoplossingen en dat die meerprijs dus ook moet worden meegewogen bij beslissingen.

De toezichthouder wil naar eigen zeggen een objectieve bijdrage leveren aan de discussie over flexibele pensioenen en benadrukt geen standpunt in te nemen.

Eerder deze maand concludeerden het Centraal Planbureau (CPB) en Tilburg University dat de welvaart in Nederland kan worden vergroot door werkenden de mogelijkheid te geven geld uit de pensioenpot te halen.