Een derde van de werkenden in loondienst in Nederland bouwt niet genoeg pensioen op. Bij zzp'ers zijn dat er zelfs meer dan vier op de tien.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Rabobank. De bank analyseerde daarvoor een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en data van de Universiteit Leiden.

De meeste werkenden weten niet of hun pensioenregeling beter of slechter is dan gemiddeld. De pensioenopbouw wordt ook zelden meegenomen in salarisonderhandelingen bij een wissel van baan.

Hoe goed het pensioen is, hangt niet alleen af van individuele omstandigheden zoals het carrièreverloop, maar ook van de kwaliteit van de pensioenregeling waar werknemers onder vallen. Die regelingen zijn het best voor werknemers in de sectoren overheid, zorg en bouw.

Het slechtst zijn de pensioenregelingen in onder meer de sectoren zakelijke dienstverlening, uitzend- en detacheringsbedrijven, beveiliging en vervoer.

In die sectoren hebben relatief veel werknemers een pensioen dat lager is dan 70 procent van het eerdere inkomen. Bij de cijfers zijn alle vormen van vermogensopbouw meegerekend, zoals bijvoorbeeld een vrijwel afgelost huis.