Pensioenfonds ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, gaat niet meer in producenten van tabak en kernwapens beleggen.

Het fonds wil deze bedrijven uitsluiten en streeft ernaar bestaande beleggingen binnen een jaar verkocht te hebben, maakt het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend.

"Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons", stelt voorzitter van de ABP-bestuurscommissie beleggingsbeleid Erik van Houwelingen.

"Veranderingen in de samenleving ook op internationaal niveau vormden de aanleiding voor ABP om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten." Hij benadrukt dat het fonds deze beleggingen niet meer vindt passen in een duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid.

3,3 miljard

Op dit moment heeft het pensioenfonds in totaal ongeveer 3,3 miljard euro aan beleggingen in tabak- en kernwapenfabrikanten. ABP verkoopt beleggingen in producenten, gelieerde dochterbedrijven en in de keten producerende bedrijven.

"ABP komt tot dit besluit na een uitgebreide bestuurlijke afweging waarbij inzichten van deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties zijn meegenomen", stelt het fonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel.

Criteria

Het fonds houdt voor uitsluiten van beleggingen nu rekening met vier extra criteria. ABP stapt niet meer in als het product schadelijk is voor mensen, het fonds daar als aandeelhouder niets aan kan veranderen, er geen nadelige gevolgen zijn als het product verdwijnt en er een wereldwijd verdrag bestaat om het product uit te bannen.

"Hoewel in het verleden goed rendement is behaald op tabak en kernwapens, verwacht ABP dat de vooruitzichten anders zijn. Ook ziet ABP mogelijkheden om met andere beleggingen goede rendementen te halen."

Het pensioenfonds denkt dat een eventueel rendementsverlies vanwege van dit besluit "zeer beperkt" zal zijn.

Grote stap

"ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie. Daar zijn wij ontzettend blij mee", stelt Alliantie Nederland Rookvrij in een reactie.

Het initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds benadrukt dat tabaksproducten bewust zo worden gemaakt dat ze verslaving stimuleren.

"ABP geeft het goede voorbeeld: het is hoog tijd om te stoppen met investeren in deze dodelijke sector." De organisatie roept onder anderen bestuurders van financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op dit voorbeeld te volgen.