Een deel van de Nederlandse gepensioneerden zal op de eerste uitkeringsspecificatie van komend jaar een lager nettobedrag zien staan.

Het gaat om Nederlanders met een aanvullend pensioen of een lijfrente-uitkering tot 2.750 euro, zo blijkt woensdag uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Bij een aanvullend pensioen van 500 euro wordt 1,25 euro per maand minder uitgekeerd. Bij een aanvullend pensioen van 2.750 euro per maand loopt dit op tot 6,88 euro, aldus de organisatie.

Dat het bedrag lager uitvalt, is vooral toe te schrijven aan een verhoging van de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). Deze stijgt van 5,4 procent naar 5,65 procent.

Gepensioneerden met een aanvullend pensioen tussen de 1.700 en 2.650 euro profiteren echter nog wel van een verlenging van de eerste belastingschijf.

De AOW-uitkering stijgt wel. Gehuwden kunnen rekenen op 7,66 euro bruto meer per persoon, terwijl ongehuwden er 12,47 euro per persoon bij krijgen. Hierop wordt echter ook de hogere ZVW-bijdrage ingehouden. AOW-gerechtigden kunnen bovendien aanspraak maken op een hogere ouderenkorting.