De Tweede Kamer heeft dinsdag in ruime meerderheid ingestemd met een wetswijziging die regelt dat pensioenfondsen kleine pensioenen samenvoegen in plaats van afkopen. 
 

De wijziging moet voorkomen dat mensen die vaak van baan veranderen, tekortkomen als ze eenmaal met pensioen zijn. Ook moet de nieuwe wet pensioenfondsen administratiekosten schelen. 

Mensen die vaak van baan wisselen, bouwen meerdere kleine pensioentjes op bij verscheidene fondsen en verzekeraars. Die hebben nu nog het recht deze mini-pensioenen af te kopen. Daardoor heeft een werknemer even wat extra geld in de portemonnee, maar blijft hij zitten met een kleinere oudedagsvoorziening.

Pensioenuitvoerders mogen nu pensioenpotjes van meer dan 2 euro en minder dan 468 euro per jaar automatisch toevoegen aan de pensioenpot waar de werknemer in kwestie op dat moment actief pensioen opbouwt.

"Dit is natuurlijk goed nieuws voor iedereen die nu nog een bonte verzameling van verschillende pensioenpotjes heeft. Door die bedragen bij elkaar op te tellen in plaats van vroegtijdig af te kopen, krijgt jouw pensioen meer waarde. Op die manier kun je veel beter een appeltje voor de dorst opbouwen", vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afkooprecht

De nieuwe wet vervangt het afkooprecht door het recht kleine pensioenpotjes samen te voegen. Wel mogen fondsen, als ze vijf keer tevergeefs hebben geprobeerd kleine potjes samen te voegen, na vijf jaar alsnog tot afkoop overgaan.

Mini-pensioentjes komen steeds vaker voor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft er honderdduizenden geteld. 

Pensioenfondsen kunnen de kleinste pensioenen, van minder dan 2 euro per jaar, straks laten vervallen. Wie aanspraak maakt op zo'n minuscuul pensioen kan het tot 1 januari 2019 nog laten uitkeren.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken roept iedereen op om op zoek te gaan naar deze hele kleine pensioenpotjes. Daarvan zijn er meer dan 200.000, maar veel mensen weten niet van hun bestaan.