Het nieuwe kabinet ontkomt er volgens werkgeversorganisaties niet aan de AOW-leeftijd te versoepelen of te bevriezen. Grote groepen werknemers zouden ver voor hun pensioen kunnen uitvallen, omdat ze zijn opgebrand.

Werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en installatie doen maandag in Het Financieele Dagblad (FD) een oproep voor flexibilisering van de AOW-leeftijd.

Ze wijzen daarbij onder meer op cijfers van het UWV en het Pensioenfonds voor de metaal (PMT). De gegevens zouden laten zien dat het aantal arbeidsongeschikten sterk is gestegen sinds het afschaffen van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd.

Eerder kwam uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naar voren dat de kosten om werknemers met zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan, te overzien zijn.

Economen van onderzoeksinstituut SEO stelden in een rapport dat vrijdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd dat flexibilisering van de AOW niet de oplossing zou zijn.

Dit concluderen zij, omdat mensen met een laag inkomen zich het vaak niet kunnen veroorloven om eerder te stoppen met werken.