Veel Nederlanders zijn niet in staat om langer door te werken dan hun 65e. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) dinsdag in het AD.

Vooral veel laagopgeleiden zijn fysiek niet in staat om langer door te werken. De NVAB stelt in de krant dat er te weinig aandacht uitgaat naar de consequenties voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van werknemers.

"Kraakbeen is op een gegeven moment gewoon versleten", zegt bedrijfsarts en bestuurslid van de NVAB Ernst Jurgens. Volgens hem houden veel werknemers er een slechte levensstijl op na. "Ze hangen 's avonds voor de televisie, eten niet gezond en gaan niet naar de sportschool."

De maatregelen om mensen langer te kunnen laten doorwerken zijn volgens Jurgens te veel op hogeropgeleiden gericht. "Die worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaan dat soort trainingen minder aan."

Ook zet hij er vraagtekens bij of werknemers op latere leeftijd nog wel in ploegendiensten kunnen werken. Werkgevers doen volgens hem te weinig om personeel te ontzien.

'Noodzakelijk'

Een woordvoerder van staatssecretaris Klijnsma reageert in het AD dat het noodzakelijk is dat de pensioenleeftijd omhoog gaat, om zo de AOW betaalbaar te houden. "Mensen moeten ruim van te voren nadenken over hun inzetbaarheid. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid en kunnen er ook voor kiezen om hun pensioen naar voren te halen."

Klijnsma beseft dat dit niet voor iedereen is weggelegd. "Daarom moeten werkgevers ook investeren in opleidings- en omscholingstrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen."

Werknemers geboren na 1954 mogen momenteel met 67 jaar en drie maanden met pensioen. De pensioenleeftijd stijgt de komende jaren mee met de levensverwachting.