'Pensioenkorting bij PFZW en PMT lijkt van de baan'

Pensioenfondsen PFZW en PMT verwachten in 2017 de pensioenen niet te hoeven korten. Door rentestijgingen staan de fondsen er inmiddels iets beter voor.

Dat zeggen de bestuurders van deze twee fondsen in een donderdag gepubliceerd interview met De Telegraaf. PFZW en PMT verzorgen de pensioenen van bijna vier miljoen deelnemers.

Peter Borgdorff van PFZW zegt 5 procentpunt boven de kortingsgrens van 87 procent te zitten en dat hij met een gerust hart de kerst in gaat.

"De kans dat ik slecht nieuws moet brengen, is stukken kleiner geworden", zegt Borgdorff tegen de krant. "Er was sowieso geen reden om onrustig onder de kerstboom te zitten. Het zou hooguit een korting van dubbeltjes worden en pas over acht maanden worden uitgevoerd."

Collega Jan Berghuis van PMT zegt ook 4 à 5 procentpunt boven de kritieke dekkingsgraad te zitten die bij het fonds op 91 procent ligt. Toch houdt hij, net als Borgdorff, nog wel een slag om de arm: "Het kan nog altijd dat we moeten korten. Ik heb wel eens grotere schokken gezien binnen een week, dan die nodig zijn voor een korting."

"Gelukkig zijn er nog maar drie weken te gaan. We hopen echt dat we niet hoeven te korten. Pensioenen verlagen, is enorm teleurstellend", vult Borgdorff aan.

Niet nodig

Volgens De Telegraaf gaan de vijf grootste fondsen volgend jaar naar verwachting niet korten. Zo zou ook PME de dans te ontspringen en staat bpf Bouw er goed voor. ABP heeft eerder laten weten de premies te verhogen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma zei vorige maand al dat bij een gelijkblijvende situatie een korting bij de meeste fondsen niet nodig is. "Als je er nu naar kijkt, zou een korting bij de meeste fondsen niet aan de orde zijn", aldus Klijnsma. Ze benadrukte wel dat er pas na 31 december definitief uitsluitsel gegeven kan worden.

November

Aon Hewitt meldde begin deze maand al dat de positie van pensioenfondsen in november licht was verbeterd, maar dat kortingen nog niet zijn uitgesloten. De gemiddelde dekkingsgraad steeg van 99 procent naar 101 procent. De beleidsdekkingsgraad bleef wel op 98 procent steken.

De dekkingsgraden laten zien in hoeverre pensioenfondsen in staat zijn om nu en in de toekomst pensioenen uit te betalen. De dekkingsgraad van het einde van dit jaar bepaalt of een fonds maatregelen moet nemen. Zo kan een fonds besluiten de premie te verhogen of zelfs te korten op de pensioenen.

Lees meer over:
Tip de redactie