De financiële positie van pensioenfondsen is in november iets verbeterd.

De gemiddelde dekkingsgraad steeg vorige maand van 99 procent naar 101 procent, meldt Aon Hewitt donderdag.

De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden, bleef op 98 procent steken. Bij een dekkingsgraad van onder ruim 104 procent, is sprake van een dekkingstekort.

De dekkingsgraden laten zien in hoeverre pensioenfondsen in staat zijn om nu en in de toekomst pensioenen uit te betalen. De dekkingsgraad van het einde van dit jaar bepaalt of een fonds maatregelen moet nemen. Zo kan een fonds besluiten de premie te verhogen of zelfs te korten op de pensioenen.

Donald Trump

"Een belangrijke verklaring voor de stijging van de rente is de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten", meent Aon Hewitt. Een hoge rente is gunstig voor pensioenfondsen.

"Zijn aankondiging om zowel fors te investeren in de infrastructuur alsmede de belastingen te verlagen, zorgde voor een stijging van de Amerikaanse rente." Ook in Europa was een rentestijging zichtbaar.

Ook hebben fondsen het in november relatief goed verdiend aan aandelen. Ze boekten een rendement van 3 procent. Dat de Amerikaanse dollar meer waard werd ten opzichte van de euro, heeft hieraan bijgedragen.