Jonge kappers worden ''snoeihard'' getroffen door de huidige pensioenregels. Dat zeggen vakbonden FNV, CNV en brancheorganisatie ANKO.

In een brandbrief pleitten de sociale partners woensdag andermaal voor een uitzonderingspositie voor het kappersfonds, met vooral jonge deelnemers.

De sociale partners vrezen onder meer voor forse premieverhogingen en aantasting van de pensioenopbouw voor kappers als er niets gebeurt.

Ze roepen de politiek op in te grijpen en maatwerk bij pensioenfondsen met vooral jonge deelnemers toe te staan. ''Anders zal de premie in 2025 zelfs 40 procent hoger zijn dan nu", aldus de bonden en de ANKO. ''Ook de pensioenopbouw van kappers zal verslechteren."

Het fonds heeft de gevolgen van de lage rentestand, dat volgens de sociale partners vooral groene fondsen raakt, in de afgelopen jaren al flink gevoeld.

FNV, CNV en ANKO vragen onder meer om een langere hersteltermijn voor het pensioenfonds. ''Geef de sociale partners de ruimte om een gepast model te ontwikkelen voor het kapperspensioen”, zo klinkt het.