Pensioenfonds Zorg en Welzijn past pensioenpremie niet aan

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten de pensioenpremie volgend jaar niet te verhogen. Ook gaan de pensioenen volgend jaar niet omhoog.

De pensioenpremie blijft voor deelnemers in 2017 op 23,5 procent staan, maakt het fonds donderdag bekend.

De premie voor het arbeidsongeschiktheidspensioen stijgt volgend jaar wel licht van 0,4 procent naar 0,5 procent. Dit heeft te maken met de toename van het aantal arbeidsongeschikten binnen de sector.

De premies worden door werknemers en werkgevers samen betaald. De werkgevers houden het werknemersdeel in op het brutoloon en dragen de totale premie af aan PFZW. Hoe de totale premie tussen de werknemers en werkgevers wordt verdeeld, staat in de cao of wordt bepaald door de werkgevers zelf.

"PFWZ streeft ernaar om het pensioen jaarlijks te verhogen en mee te laten stijgen met de lonen in sector zorg en welzijn", stelt het fonds. "Helaas biedt de huidige financiële situatie van PFZW geen ruimte om het pensioen in 2017 te verhogen." Het fonds verwacht dat het ook de komende jaren lastig wordt om de pensioenen te kunnen verhogen. 

Door de aanhoudend lage rentestand, moeten fondsen een hogere buffer aanhouden. Daardoor stijgen de pensioenen in veel gevallen niet mee met de prijzen of worden zelfs gekort.

Lees meer over:
Tip de redactie