De kans dat de twee grootste pensioenfondsen van Nederland volgend jaar de pensioenen moeten verlagen, is afgelopen maand iets kleiner geworden.

Dat laten ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) dinsdag weten.

De dekkingsgraad, de graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, verbeterde bij ABP in oktober met dik 2 procentpunt naar 92,8 procent. Die van PFZW ging omhoog van 89,2 naar 91,2 procent.

''Op dit moment ligt de actuele dekkingsgraad iets boven de kritische dekkingsgraad, de grens die aan het einde van het jaar bepaalt of we de pensioenen moeten verlagen'', verklaart ABP.

Onderzoeksbureau Aon Hewitt meldde onlangs al dat de meeste fondsen hun financiële gezondheid vorige maand weer wat zagen verbeteren.

Heet hangijzer in de pensioenenkwestie is de rente in Europa. Die is al lang erg laag waardoor de verplichtingen van de fondsen hoger uitvallen.

Maar de laatste tijd lijkt het renteniveau iets op te krabbelen. Sinds de verkiezing van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump in de Verenigde Staten is de rente verder gestegen.