FNV en DuPont stemmen in met verhuizing pensioenen naar België

De pensioenregelingen van de ongeveer vierhonderd werknemers van chemiebedrijf DuPont in Nederland, worden overgeheveld naar België.

Werknemersorganisatie FNV heeft dat met DuPont Nederland zo afgesproken in een collectieve pensioenovereenkomst (CPO).

Medezeggenschap en bestaande financiële regels blijven bestaan. Volgens FNV-bestuurder Piet Jansen zijn deze zaken zelfs beter geregeld als vanaf 2017 de pensioenen onder Belgisch beheer komen te vallen.

DuPont wil al zijn Europese pensioenregelingen bundelen. Dat moet het beheer efficiënter en daarmee goedkoper maken. 

"Dit is de eerste keer dat we meewerken aan het verplaatsen van een pensioenregeling naar België. We doen dit omdat het in dit geval op een goede manier geregeld wordt. Het overgaan leidt tot een toekomstbestendige regeling voor werknemers en minder kosten voor de werkgever", zegt Jansen.

De FNV en DuPont noemen de regeling toekomstbestendig. "Dat vakbonden en ondernemingsraden meewerken aan deze wijziging zie ik als een bevestiging van de verandering die wij willen doorvoeren", laat een woordvoerder van DuPont weten.

Het voorstel moet in Nederland nog worden goedgekeurd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

235 miljoen

Bij de overgang zijn drie pensioenregelingen van DuPont betrokken die volgend jaar worden uitgevoerd door het DuPont European Pension Fund (DEPF). Het gaat om ongeveer 235 miljoen euro aan opgebouwd pensioengeld. DuPont had deze stap al eerder aangekondigd.

Er zijn meer bedrijven die kiezen voor een pan-Europees pensioenfonds in plaats van verschillende regelingen verspreid over meerdere landen waardoor schaalvoordeel moet ontstaan.

Daarom kondigde ook oliemaatschappij BP dit voorjaar aan de pensioenen van 4.400 werknemers in Nederland met een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro te verhuizen naar België.

Lees meer over:
Tip de redactie