Nederland heeft nog altijd het op één na beste pensioenstelsel ter wereld. Het Nederlandse stelsel presteerde door de bank genomen iets minder dan een jaar eerder, maar het gat met nummer één Denemarken is wel kleiner geworden. 

Dat concludeert adviesbureau Mercer maandag op basis van eigen onderzoek.

Mercer legt elk jaar de pensioenstelsels van een kleine dertig landen langs de meetlat met vijftig indicatoren. Het Nederlandse pensioenstelsel blinkt vooral uit in toekomstbestendigheid.

Ook in de garantie dat een stelsel een leefbaar minimuminkomen kan verzekeren, staat Nederland op één. Wel viel de score daarin iets lager uit dan een jaar eerder.

Ook qua bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders presteerde Nederland iets minder dan een jaar eerder.

Klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen) is tevreden met de goede scoren voor het Nederlandse pensioenstelsel. "Het moet niet alleen nu goed zijn, maar ook in de toekomst goed blijven. Met een stevige collectieve solidaire basis en waar mogelijk ruimte voor mensen om keuzen te maken", aldus Klijnsma. 

Het Nederlandse stelsel behaalde een eindscore van 80,1 op een schaal van 1 tot 100. De Denen deden het met een score van 80,5 net iets beter.

Nederland en Denemarken zijn de enige landen met een zogeheten A-grade bij Mercer. De top vijf wordt gecompleteerd door Australië, Finland en Zweden. Argentinië eindigde onderaan met 37,7.