De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft pensioenfonds ABP gevraagd te stoppen met investeren in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool gaat daarom binnenkort het beleid van het fonds toelichten.

ABP zet naar eigen zeggen al sterk in op groene investeringen en de overgang naar duurzame energie. Het fonds kiest echter bewust voor een een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille.

Nu acuut uit fossiele beleggingen stappen zou niet handig zijn, omdat de wereld de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kan.

In juli kwam de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met een vergelijkbaar verzoek. Met hem is het evenwel nog niet gelukt om een gesprek te plannen.

Bij de bestuurders leeft de vrees dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar komen als ABP zijn beleggingen in de fossiele industrie niet snel afbouwt.

De gedachte daarachter is dat aandelen van olie-, kolen- en gasbedrijven straks plots een stuk minder waard kunnen worden als gevolg van klimaatbeschermende maatregelen.