De dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen zijn flink gedaald nu duidelijk is dat een meerderheid van de Britten uit de EU wil stappen.

De actuele dekkingsgraad is met gemiddeld 3 procentpunt gedaald ten opzichte van donderdagmiddag, meldt adviesbureau Aon Hewitt vrijdag. 

Chief Commercial Officer Frank Driessen van Aon Hewitt stelt dat pensioenfondsen in een paar uur tijd ruim 30 miljard euro armer zijn geworden.

In de afgelopen dagen gingen beleggers er juist van uit dat er geen Brexit zou komen. De aandelenkoersen en ook de rente liepen in die dagen op. De actuele dekkingsgraad van de pensioenfondsen was daardoor met ongeveer 2 procentpunt gestegen. Nu het toch tot een Brexit komt, is die winst meer dan tenietgedaan. 

Het gaat echter om een daling van de actuele dekkingsgraad. Maar fondsen moeten hun beleid afstemmen op de zogenoemde beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden.

"De invloed van de Brexit op de beleidsdekkingsgraad is daarom vooralsnog beperkt. Maar op termijn zal ook deze dekkingsgraad effect van de Brexit ondervinden."

Rente

De marktrente daalde vrijdagochtend fors. Verschillende rentes liggen momenteel ongeveer 0,15 procentpunten lager dan donderdagmiddag.

Volgens Aon Hewitt wordt het effect vooralsnog getemperd, omdat de fondsen voor het berekenen van hun pensioenverplichtingen nog van de zogenoemde Ultimate Forward Rate (UFR) moeten uitgaan. Het effect van de rentedaling van vrijdagochtend zal op lange termijn pas zichtbaar worden.

Aandelen

Overigens worden de fondsen minder hard geraakt door de grote koersdalingen op de beurzen. Zo wordt het verlies in de Verenigde Staten grotendeels gecompenseerd door de sterkere dollar. Daarnaast heeft de gedaalde rente een positief effect op de waarde van staatsobligaties.

"Voor het gemiddelde pensioenfonds verwachten wij daarom dat het verlies op de beleggingen minder dan 1 procent zal zijn”, meent Driessen. "Dat betekent dat er een bedrag van hooguit enkele miljarden euro's verdampt is."