Klijnsma verwacht dit jaar geen kortingen op pensioenen

Voor dit jaar zijn vrijwel geen kortingen op de pensioenen te verwachten.

De situatie is niet heel acuut, benadrukt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de toekomst van het Nederlands pensioenstelsel.

Ze verwacht geen grootschalige kortingen. ''Behalve bij een paar heel kleine fondsen zijn kortingen niet aan de orde'', zei ze.

Ze reageert op de onrust bij verzekerden over de lage rentestanden. Daardoor moeten pensioenfondsen een hogere buffer handhaven en wellicht hun pensioenen verlagen als de situatie niet voor 2017 verbetert. Voor volgend jaar verwacht een aantal fondsen de pensioenen wel te moeten korten. Dat mag volgens de nieuwe regels uitgesmeerd worden over een periode van maximaal tien jaar.

Klijnsma wees erop dat De Nederlandsche Bank (DNB) in april de stand van zaken opmaakt over de situatie tot en met eind maart van dit jaar. In mei komt het kabinet met een standpunt. DNB houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen.

Zorgen

Partijen in de Kamer maken zich grote zorgen over de gevolgen van de lage rente voor de pensioenen. Onder anderen SP'er Paul Ulenbelt haalde fel uit naar de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente zo laag houdt. ''De fondsen moeten zich arm rekenen door het idiote gedrag van de ECB'', zei hij.

De ECB sloopt het Nederlands pensioenstelsel, aldus Machiel de Graaf (PVV). En CDA'er Pieter Omtzigt vroeg zich af of de ECB haar boekje niet te buiten gaat met haar huidige beleid.

De dreiging van pensioenkortingen overschaduwde dan ook het debat over de toekomst van het pensioensysteem. ''Hoezo het beste stelsel ter wereld? Dat gelooft niemand meer'', zei Ulenbelt.

Staatssecretaris Klijnsma belooft nog voor de zomer met varianten voor verbeteringen te komen.

.

Lees meer over:
Tip de redactie