Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat nog deze week in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) over de dekking van de pensioenfondsen. 

Het baart de bewindsvrouw grote zorgen dat de rente verder daalt, waardoor de fondsen in de problemen kunnen komen.

Klijnsma reageerde dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer over het besluit van de Europese Centrale Bank vorige week om de rente verder te verlagen. Dat kan de pensioenen behoorlijk gaan raken, benadrukte PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

Klijnsma erkende dat de fondsen onder druk staan door de lagere rentestand en de situatie op financiële markten. "Dat is zo klaar als een klontje."

Kortingen

Ze verwacht voor 2016 nauwelijks kortingen op de pensioenen. Verder wijst ze erop dat de mogelijke kortingen voor 2017 kunnen worden uitgesmeerd over tien jaar. ''Dat helpt enorm.''

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde eerder al het ECB-besluit inhoudelijk niet beoordelen, want de centrale bank is een onafhankelijk orgaan waar politici geen invloed op uit mogen oefenen. "Maar is het voldoende als ik boos kijk?", zei de bewindsman vrijdag om toch zijn ongenoegen te uiten.

Ook Klijnsma is voorzichtig in haar bewoording, maar ze kan zich voorstellen dat Wiebes dat zei. "Mijn mimiek was ook niet bepaald opgewekt", aldus Klijnsma.

Rekenrente

Klijnsma hoopt over twee maanden meer duidelijkheid te hebben na de nieuwste cijfers van De Nederlandsche Bank. De bank houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen. Daarnaast stelt DNB de rekenrente vast waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een debat over het beleid van de ECB en de gevolgen daarvan.

Eerder dinsdag bleek dat de positie van de vijf grootste pensioenfondsen in februari opnieuw is verslechterd. Vier van de vijf hebben een dekkingstekort. Daarmee wordt de kans groter dat de pensioenen verlaagd moeten worden.