'Renteverlaging ECB is nadelig voor pensioenfondsen'

De Pensioenfederatie vindt het vervelend dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn belangrijkste rentetarief verder heeft verlaagd. Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden.

De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten.

De Pensioenfederatie spreekt van een ''dramatisch effect''. ''Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.''

Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen.

Pensioenfondsen moeten de pensioenen die ze nu en in de toekomst uitkeren, waarderen tegen de actuele rente. Dat betekent dat fondsen bij een lage rente meer opzij moeten zetten om later hetzelfde bedrag uit te kunnen keren. Volgens de regels moeten fondsen aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn.

Spaarders

Ook spaarders zijn de dupe van de maatregelen van de centrale bank in Frankfurt om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen en kwakkelende economie te stimuleren. De spaarrente is hierdoor de afgelopen tijd al zeer sterk gedaald, en daar komt de komende tijd geen verbetering in.

Voor huizenkopers die een hypotheek afsluiten is de situatie anderzijds weer heel gunstig. Zij zijn met hun maandlasten nu een stuk goedkoper uit, aangezien de hypotheekrente door het ECB-beleid op een historisch laag niveau is beland.

De Pensioenfederatie en vakbond FNV riepen de overheid en De Nederlandsche Bank donderdag op maatregelen te treffen om de pensioenfondsen tegemoet te komen. Beide organisaties kwamen echter niet met concrete voorstellen.

''Ik vind dat het kabinet zich zorgen moet maken en actie moet ondernemen om de schade hiervan te beperken'', zei de directeur van de Pensioenfederatie, Gerard Riemen, tegen radiozender BNR. ''Hoe weet ik ook nog niet, maar ze zouden wel iets kunnen doen.''

Lees meer over:
Tip de redactie