Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan dan werkenden. In de periode 2009-2013 nam de koopkracht van werkenden 1,1 procent af, terwijl gepensioneerden 6 procent minder te besteden hadden. 

Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van onderzoeksinstituut ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) en SEO (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam), in opdracht van belangenorganisatie voor ouderen ANBO.

Volgens de onderzoekers zijn de middeninkomens het hardst geraakt in hun besteedbaar inkomen, van min 4,7 procent tot zelfs min 12,8 procent bij inkomens boven de 50.000 euro. De minste pijn zit bij de laagste inkomens (min 1,9 procent), omdat de AOW in de betreffende periode wel is aangepast aan loon- en prijsontwikkelingen.

"Wij hebben nu objectief en gefundeerd aangetoond dat gepensioneerden er veel meer op achteruit gegaan zijn dan werkenden. De politiek moet daar rekening mee houden, zeker nu maatregelen op stapel staan die de gepensioneerden harder treffen", aldus Liane den Haan, directeur bij ANBO.

Ouderenbelasting

Het gaat volgens haar zowel om maatregelen die al zijn aangekondigd voor volgend jaar, waaronder de verlaging van de ouderenkorting en het afschaffen van de ouderentoeslag, als de consequenties van het nieuwe belastingplan.

De cijfers waar politiek Den Haag mee werkt geven volgens de ANBO-directeur geen eerlijk beeld van de koopkrachtontwikkeling in alle groepen.