De Eerste Kamer stemt in met een snellere verhoging van de AOW-leeftijd.

Het wetsvoorstel hierover is dinsdag aangenomen met 51 stemmen voor en 23 stemmen tegen.

Eerder was al afgesproken dat de AOW-leeftijd in stapjes wordt verhoogd. Deze wet regelt dat dit vanaf 2016 in een sneller tempo gebeurt. De leeftijd wordt telkens in stappen van drie maanden verhoogd.

In 2018 komt de AOW-leeftijd dan uit op 66 jaar. En vanaf dat jaar stijgt de leeftijd in stappen van vier maanden.

In het huidige tempo zou de leeftijdsgrens pas in 2023 op 67 jaar uitkomen. Maar volgens de nieuwe afspraken is dat al in 2021 het geval.

Vanaf 2022 wordt aan de hand van de levensverwachting gekeken of de pensioenleeftijd vanwege een verbeterde levensverwachting nog verder omhoog moet. De versnelde verhoging moet 3,6 miljard euro opleveren.

Er komt een overbruggingsregeling voor mensen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 al van een vut- of prepensioenregeling gebruikmaken. Deze groep heeft niet genoeg tijd gehad om zich op deze verandering voor te bereiden.

Eind maart is het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer aangenomen. Toen hebben onder meer PvdA, GroenLinks, D66, CDA, SGP en VVD voor gestemd.

AOW-leeftijd

Bron: Eerste Kamer© NU.nl/Shannon Bakker

Onbegrijpelijk

De FNV noemt het "onbegrijpelijk" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de vakbond heeft de wet gevolgen voor tienduizenden Nederlanders die te maken krijgen met een AOW-gat.

De vakbond wil financiële compensatie voor deze groep mensen van de overheid. "Wij zullen de rechtszaak die we eerder zijn gestart om ervoor te zorgen dat de Staat het AOW-gat van mensen repareert dan ook gewoon voortzetten", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen waarschuwt voor een AOW-gat. Hij heeft wel begrip voor het feit dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd, omdat mensen ouder worden en langer door kunnen werken.

"Wat je echter niet kunt maken, is keer op keer tussentijds de spelregels veranderen, daar kan niemand zich op voorbereiden. Mensen moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid", aldus Limmen.