De Eerste Kamer wil nog niet debatteren over een plan om de pensioenregels strenger te maken. Ze wil eerst antwoorden hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op een aantal kritische schriftelijke vragen.

De behandeling van het wetsvoorstel zou eerst volgende week plaatsvinden, maar is nu een week verschoven. De tijd wordt daarmee erg krap, want de nieuwe regels moeten per 1 januari ingaan.

Klijnsma wil dat pensioenfondsen grotere financiële buffers gaan aanhouden, zodat ze niet opnieuw in problemen kunnen komen. Vele pensioenfondsen moesten afgelopen jaren korten op hun pensioenuitkering omdat ze anders op termijn niet genoeg geld meer zouden hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Op de nieuwe regels is veel kritiek. De fondsen, maar ook de vakbeweging, zijn bang dat de pensioenen daardoor de komende jaren niet meer verhoogd kunnen worden.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer werd het wetsvoorstel met ruime meerderheid aangenomen, maar in de Senaat stelt onder meer regeringspartij VVD zich kritisch op.

Volgens bronnen in de VVD betekent dat echter niet dat de liberalen het wetsvoorstel zullen blokkeren. Ze willen alleen op onderdelen meer helderheid van Klijnsma.

De nieuwe pensioenspelregels leveren geen bezuiniging op voor de schatkist, maar het gaat wel om een prestigeproject van dit kabinet.