De vakcentrales FNV, CNV en VCP vrezen dat de nieuwe pensioenregels een schade tot tientallen miljarden gaan opleveren. 

Ze roepen de Eerste Kamer op om staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) te vragen de nieuwe regels aan te passen. De Senaat bespreekt dinsdag wanneer de nieuwe pensioenregels behandeld zullen worden. Die moeten op 1 januari ingaan.

Volgens de vakcentrales dwingt het nieuwe toetsingskader (FTK) pensioenfondsen om op grote schaal hun rente af te dekken met behulp van derivaten. Als de rente gaat stijgen, zal dat een grote verliespost met zich meebrengen. Hierdoor wordt indexatie op de lange termijn lastig.

De nieuwe pensioenregels houden onder meer in dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Ook worden er strengere voorwaarden gehanteerd voor fondsen die het pensioen willen verhogen.

"Deze strengere eisen dragen niet bij aan een stabiel pensioencontract, maar zullen de maatschappelijke onrust juist vergroten. De schade is niet te overzien. Wij vragen de Eerste Kamerleden zich dat bij de behandeling goed te realiseren en de nodige aanpassingen te vragen van dit kabinet", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Indexeren

Door de strengere buffereisen wordt het op korte termijn al "praktisch onmogelijk" om de pensioenen van gepensioneerden te indexeren, oftewel te laten meestijgen met de inflatie, zo vrezen de vakbonden. Hierdoor kunnen ouderen aan koopkracht inboeten.

"We moeten voorkomen dat de pensioenen de komende tien jaar niet mee kunnen groeien met de prijzen", zegt CNV-bestuurder Willem Jelle Berg.

Daar staat tegenover dat tegenvallers beter gespreid worden, waardoor er minder snel gekort hoeft te worden op pensioenen.

Vorige week liet de FNV al weten een hoorzitting in de Eerste Kamer te willen over de nieuwe pensioenregels. De vakbond vindt dat er nog te veel onduidelijk is over de gevolgen en wil dat de maatregelen worden doorgerekend door het Centraal Planbureau.

FNV pleit voor hoorzitting nieuwe pensioenregels | Nieuwe regels moeten pensioen stabieler maken