Ook gepensioneerden krijgen volgend jaar een naheffing van de fiscus. Voor ouderen tot modaal gaat het om enkele tientjes tot maximaal 105 euro.

Voor ouderen met een aanvullend pensioen tot tweemaal modaal bedraagt de naheffing maximaal 372 euro.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schrijft dat maandag in antwoord op schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Volgens Omtzigt was er tot dusver geen sprake van dat niet-werkende gepensioneerden getroffen zouden worden door de naheffing. De indruk bestond toen dat alleen werkenden een heffing zouden krijgen.

Vorige week werd bekend dat miljoenen mensen volgend jaar een naheffing krijgen van gemiddeld 150 euro. Oorzaak is het inkomensafhankelijk maken van heffingskortingen, kortingen op de belastingen, die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2012 afspraken. De naheffingen moeten de schatkist in totaal zo'n 800 miljoen euro opleveren.

Overvallen

Over de naheffingen ontstond eind vorige week grote opschudding in de Kamer. Oppositiepartijen voelden zich overvallen en verweten het kabinet slechte communicatie.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet weten dat de naheffingen per saldo geen effect hebben op de koopkracht: mensen betalen eerst te weinig belasting en moeten dan later bijbetalen.

Volgens Wiebes worden belastingplichtigen komende maand geïnformeerd over de precieze gang van zaken. Ongeveer vijf miljoen mensen krijgen in december of januari bericht over hun voorlopige aanslag 2015. Ze horen dan dat ze er rekening mee moeten houden dat ze over 2014 moeten bijbetalen of minder terug zullen ontvangen.

Aangifte

In februari 2015 worden 7,6 miljoen belastingplichtigen (deels dezelfde groep) uitgenodigd om aangifte over 2014 te doen. Ze worden dan geïnformeerd over mogelijke bijbetalingen.

Omtzigt denkt dat het aantal van vijf miljoen uiteindelijk hoger zal uitvallen, omdat ook gepensioneerden getroffen worden.

''Dit toont wederom aan hoe groot de chaos is, want juist gepensioneerden hebben een voorspelbaar inkomen. Als de Belastingdienst zelfs dat niet goed kan inschatten, is er sprake van een desastreus probleem. Het is tijd om excuses aan te bieden!''

'Geen blaam'

De Belastingdienst treft geen enkele blaam voor de naheffing die miljoenen Nederlanders volgend voorjaar van de fiscus krijgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat maandag in een Kamerdebat.

Wiebes legde uit dat de naheffing zijn oorsprong vond in een motie van VVD en PvdA, aangenomen net na het aantreden van dit kabinet in november 2012.

De motie over de heffingskorting was niet heel precies en leidde tot juridische complicaties en een nadere uitwerking. Daardoor was het te laat om die op tijd te verwerken voor dit jaar en is de naheffing volgend jaar nodig.

Brief afgeraden

Wiebes zei dat hij dit voorjaar van plan was om alle belastingplichtigen hier een brief over te schrijven, maar dat werd hem door communicatie-experts ernstig afgeraden.

Een dergelijke brief zou namelijk ook komen bij mensen die er niets van gaan merken, en voor de mensen die wel een naheffing krijgen was nog lang niet duidelijk hoe hoog die is. 

Zo'n brief zou hebben geleid tot een explosie van telefoontjes naar de Belastingtelefoon. ''We zouden de grootste ontsporing ooit bij de Belastingtelefoon hebben gezien'', zei Wiebes.

Dat neemt niet weg dat de reuring er nu niet minder om is, sinds de omvang van de naheffing donderdag duidelijk werd. De naheffing treft tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders, met een gemiddelde van 150 euro. Sommigen betalen het maximum van 737 euro, mensen met lage inkomens tot 20.000 euro kunnen iets terugkrijgen.

'Verrassing van naheffing komt door te oud belastingsysteem'