Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn verwachten dat het koopkrachtverlies van gepensioneerden de komende tien jaar verder oploopt.

Dat komt door de strengere regels waardoor de fondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden. Daardoor wordt het moeilijker de pensioenen jaarlijks volledig of deels aan te passen aan het prijspeil (indexeren).

In de Tweede Kamer bestaat ruime steun voor het wetsvoorstel van Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dat de strengere regels oplegt. De bedoeling is dat ze met ingang van 1 januari van kracht worden.

Doordat de afgelopen jaren al nauwelijks is geïndexeerd, heeft ABP al een achterstand van 9 procent, zei een woordvoerster donderdag.

''Dat betekent dat onze gepensioneerden 9 procent achterlopen bij de gemiddelde loonontwikkeling in de sector overheid en onderwijs.'' Bij Zorg en Welzijn is de achterstand 12 procent.

De achterstand zal de komende jaren verder oplopen, verwachten beide fondsen. Met hoeveel, hangt af van de ontwikkeling van de inflatie en van de economische ontwikkelingen.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland, Zorg en Welzijn het op een na grootste.

Drie fondsen hebben weer dekkingstekort