Nederland is dit jaar verder afgegleden op de wereldranglijst van beste pensioensystemen ter wereld tot de derde plek. 

De tweede plaats is afgestaan aan Australië. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde wereldwijde pensioenindex van adviesbureau Mercer.

De zogeheten Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 25 landen. Denemarken, dat in 2012 al de eerste plek van Nederland overnam, blijft op nummer één staan. Finland eindigde op de vierde plaats, Zwitserland als nummer vijf. Japan, India, Zuid-Korea en China kwamen er het slechtst vanaf.

In absolute getallen scoort het Nederlandse pensioenstelsel beter dan vorig jaar. Op een schaal van 0 tot 100 krijgt het stelsel 79,2 punten, tegenover 78,3 vorig jaar.

Toekomstbestendigheid

Volgens de onderzoekers is de ''toekomstbestendigheid'' van het Nederlandse stelsel verbeterd vergeleken met voorgaande jaren. De mate waarin onze pensioenen in een leefbaar minimuminkomen voorzien scoort echter lager.

Volgens Mercer zijn de Deense pensioenen beter gefinancierd, hebben ze hogere dekkingsgraden, wordt er ruimer ingelegd en voorzien ze beter in een leefbaar inkomen.

Maandag wer ook bekend dat het kabinet, regeringsfracties en de 'bevriende' oppositie overeenstemming hebben bereikt over het aanscherpen van de pensioenregels.