Als de pensioenpremies volgend jaar niet dalen, ligt dat niet aan de nieuwe spelregels voor pensioenfondsen die op 1 januari moeten ingaan.

Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in reactie op kritiek van koepelorganisatie de Pensioenfederatie.

Als de premies niet dalen, komt dat door de economische omstandigheden. En ook doordat vakbonden en werkgevers, die de pensioenfondsen besturen, bijvoorbeeld de nabestaandenpensioenen te veel ophogen.

Ook het Centraal Planbureau zegt de cijfers van de Pensioenfederatie niet te herkennen. Het CPB becijferde eerder dat een premiedaling wel mogelijk is.

Directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie zegt tegen diverse media dat de nieuwe regels een negatief effect hebben op de premies. De Pensioenfederatie lobbyt al geruime tijd tegen deze regels. De pensioenwereld heeft eerder voorspel dat de premies straks juist zullen stijgen in plaats van dalen.

Koopkrachtplaatjes

Als de premies volgend jaar niet dalen, pakt dat negatief uit voor de koopkrachtplaatjes die het kabinet vorige week presenteerde. Maar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken denkt dat de vakbonden en werkgevers het niet zover laten komen. Hij wees er vrijdag op dat lagere pensioenpremies ook in hun belang is.

De Pensioenfederatie waarschuwt verder dat de pensioenen door de nieuwe aanpak komende jaren niet meer kunnen worden geïndexeerd. Dat betekent dat de pensioenuitkeringen niet kunnen worden aangepast aan het prijspeil.

Ook dat spreekt staatssecretaris Klijnsma tegen. Ze verwijst naar cijfers die de Pensioenfederatie zelf hanteert. De komende jaren zouden de fondsen wel degelijk kunnen indexeren, alleen iets minder dan nu. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat het pensioenvermogen eerlijker over de generaties wordt verdeeld.

Gesteund

De Tweede Kamer moet de nieuwe pensioenregels nog behandelen. Ze worden zeer waarschijnlijk gesteund door de coalitiepartners VVD en PvdA en door D66.

Of ChristenUnie en SGP ook voor de plannen zal stemmen, is nog niet helemaal duidelijk. Deze partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Senaat. Het CDA toonde zich vorige week nog zeer kritisch.

Bouw ik genoeg pensioen op? | Wat betekent het pensioenplan voor u? | MInder actieve deelnemers pensioen door babyboomers