Pensioenfonds PMT kan niet op de steun van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) rekenen in zijn verzet tegen het korten van het pensioenfonds. 

Dat blijkt uit een brief van de staatssecretaris aan PMT en de Tweede Kamer. 

Het pensioenfonds voor de metaal- en technieksector moest eerder dit jaar van De Nederlandsche Bank (DNB) de pensioenen verlagen in verband met een te lage dekkingsgraad. De maatregel treft circa 198.000 gepensioneerden.

Eind mei liet de deelnemersraad van het pensioenfonds de politiek weten het niet eens te zijn met de korting. Klijnsma schrijft in haar brief dat het niet aan haar is om te oordelen in de kwestie, vanwege de onafhankelijkheid van het toezicht. De deelnemersraad de kwestie in plaats daarvan bij zijn bestuur had moeten aankaarten.

Verlaging

Begin maart bleek uit cijfers van DNB dat negenentwintig pensioenfondsen per 1 april 2014 een verlaging doorvoeren, dat zijn negen fondsen minder dan in januari werd verwacht.

Met deze maatregelen moeten alle fondsen aan het einde van de hersteltermijn van vijf jaar hun dekkingsgraad op niveau hebben gebracht.

DNB gaf toen al aan dat enkele fondsen een ontheffing hebben aangevraagd, maar zei deze niet te verlenen tenzij het pensioenfonds kan aantonen dat de kosten van een pensioenverlaging groter zijn dan wat deze oplevert.

De dekkingsgraad van PMT lag eind vorig jaar op 103,8 procent, terwijl het percentage op dat moment volgens DNB 104,2 procent moest zijn. Volgens het pensioenfonds zelf ligt de actuele dekkingsgraad wel op 104,2 procent.

Zie ook: Minder pensioenfondsen verlagen pensioen