Nieuwe regels voor pensioenfondsen zorgen vanaf volgend jaar voor meer rust en stabiliteit in de pensioenwereld. 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zegt dat over een wetsvoorstel dat ze woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet hakte er vrijdag al een knoop over door, nadat de Raad van State er positief over had geadviseerd.

Het wetsvoorstel is volgens Klijnsma ''duidelijk, evenwichtig en eerlijk voor jong en oud''. Er komen strengere regels voor het jaarlijks verhogen (indexeren) van pensioen. Pensioenfondsen moeten hogere financiële buffers hanteren. Het indexeren wordt daardoor minder makkelijk.

Het Centraal Planbureau heeft volgens Klijnsma berekend dat de pensioenrisico's daardoor eerlijker over de generaties worden verdeeld. Ook komen er voorschriften die voor een stabiele pensioenpremie moeten zorgen.

Onderhoud

Klijnsma omschrijft de nieuwe regels als noodzakelijk technisch onderhoud van het Nederlandse pensioenstelsel. Veel pensioenfondsen kwamen de afgelopen jaren in problemen en moesten hun pensioenuitkeringen bevriezen of zelfs verlagen. Dat kwam door de financiële crisis en doordat mensen steeds langer leven en dus steeds langer pensioen ontvangen.

De nieuw regels gaan op 1 januari 2015 in, maar voor enkele onderdelen krijgen de pensioenfondsen en halfjaar langer de tijd.

Het parlement ging eerder al akkoord met een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw. Gecombineerd met de nieuwe pensioenregels zorgt dit voor een premiedaling van 11 procent tot 2017, heeft het CPB berekend.

Eerlijk

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg reageert verheugd op de CPB-berekening. ''Dit betekent dat de premies elk jaar met 4,4 miljard euro omlaag kunnen. De pensioenrisico's worden nu eerlijker verdeeld over jong en oud.''

De SP ziet daarentegen niets in de voorstellen van Klijnsma. Doordat er strengere regels komen voor pensioenfondsen, kunnen die voor lange tijd niet meer indexeren, zegt Kamerlid Paul Ulenbelt. Klijnsma zorgt daardoor volgens hem juist voor meer onzekerheid over de pensioenen. Vorige week kwam de vakbeweging met vergelijkbare kritiek.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil de plannen van Klijnsma eerst zorgvuldig bestuderen voor ze reageert. Ze zal vooral letten op de generatie-effecten die de voorstellen hebben.