Veel Nederlandse topsporters verdienen te weinig om tijdens hun carrière een pensioen op te bouwen of geld opzij te zetten voor de periode tussen het stoppen met topsport en het begin van een maatschappelijke carrière.

Ruim zes op de tien sporters verwachten in 2014 minder dan 25.000 euro bruto te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van NOC*NSF.

De sportkoepel ondervroeg zo'n 1100 topsporters die tot de beste acht in hun sport behoren of een nationaal team vertegenwoordigen. Onder hen zijn geen betaald voetballers. Ruim een kwart beantwoordde de vragenlijst.

Driekwart van de ondervraagde topsporters wil na zijn of haar 30e stoppen en bijna de helft wil na de sportcarrière een studie (her)starten, maar een groot deel kan dit niet betalen.

Verdiensten

''Het gros van de olympiërs verdient nauwelijks aan de sport", zegt Sjoerd Hamburger van belangenorganisatie NLSporter. Hij ging als roeier naar de Spelen van 2008 en 2012.

''Ze trainen vaak meer dan 10 jaar fulltime en zetten er alles voor opzij. Als ze stoppen is er geen goed perspectief, met alleen al een pensioengat van 10 jaar of meer."

NOC*NSF hoopt voor het einde van het jaar met een oplossing te komen. De koepel gaat hiervoor in gesprek met het ministerie van VWS. Met ook hulp van sponsors hoopt de overkoepelende sportorganisatie een hoger basissalaris met pensioenverplichting mogelijk te maken. Ook een overbruggingsfonds kan een oplossing zijn.

VVD en PvdA open voor pensioen topsporter