De AOW die 10 jaar lang is uitgekeerd aan een Rotterdamse vrouw die al die tijd dood in haar woning bleek te liggen, wordt teruggevorderd.

Dat meldde dinsdag een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die over de uitkering gaat. Het gaat om een bedrag van rond de 120.000 euro, zo bevestigde ze een bericht in het AD.

De terugvorderingsprocedure wordt door de SVB standaard toegepast als een uitkeringsgerechtigde blijkt te zijn overleden. ''Alleen in dit geval gaat het om een exceptioneel lange periode'', aldus de woordvoerster.

De instantie stuurt een brief over de terugvordering naar het adres van de overleden vrouw. De brief komt dan terecht bij degene die de zaken van de overledene verder afwikkelt en eventueel ook andere schuldeisers moet betalen. ''Dan wordt het afwachten wat het voor ons oplevert.’’

In het AD adviseert een notaris de nabestaanden van de vrouw de erfenis niet direct te aanvaarden. Zaterdag dook een dochter van de overledene op, die 20 jaar geleden voor het laatst contact had met de vrouw. De dochter kan respijt krijgen om uit te zoeken wat precies de bezittingen van haar moeder zijn, aldus notaris Peter Kooijman.