De Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW verdienen dit jaar meer dan 250 miljoen euro aan de verkoop van brievenbusfirma Intertrust.

Dit bedrijf is gespecialiseerd in belastingontwijking. Dat stelt omroep MAX in de documentaire Zwarte Zwanen - Gokken met uw pensioenpremie die maandagavond wordt uitgezonden.

Pensioenpremies van Nederlandse ambtenaren en verpleegkundigen zijn in 2010 belegd in de aankoop van Intertrust. Die investering verliep niet rechtstreeks, maar via de beleggingsfondsen Alpinvest en Waterland die pensioengeld staken in de aankoop.

Dit voorjaar verkocht Waterland Intertrust, waar internationaal meer dan 1000 mensen werken, aan de Amerikaanse belegger Blackstone met een winst van 425 miljoen euro. Daarvan vloeit meer dan 250 miljoen euro terug naar de pensioenfondsen. Ambtenaren en verpleegkundigen profiteren zo dus indirect via hun pensioengeld mee van belastingontwijking.

'Administratieve diensten'

Directeur Rob Thielen van Waterland stelt tegenover MAX dat het te ver gaat ''ons te beschuldigen van belastingontwijking. Intertrust verleent administratieve diensten. En doet daarmee hetzelfde als KPMG, Ernst & Young en Deloitte en Touche. Intertrust probeert de belastinglast voor ondernemers zo laag mogelijk te houden.’

Volgens de omroep is ABP-vicevoorzitter en lid van de ABP-beleggingscommissie Xander den Uyl niet op de hoogte van de investering in Intertrust.

Waterland

Een woordvoerder van het pensioenfonds bevestigde dat ABP in Intertrust belegde via Waterland en tekende daarbij aan dat Intertrust was overgenomen van Fortis, dat weer eigendom is van de Nederlandse staat.

''Voor ABP geldt dat wij niet beleggen in bedrijven die in strijd handelen met nationale en internationale verdragsregels. Voor bedrijven die de wet overtreden is geen plaats in de ABP-portefeuille''.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil daar niet aan: ''De ABP-beleggingscommissie moet natuurlijk van zo’n belegging op de hoogte zijn. Beleggen in brievenbusfirma’s is controversieel. En dat is niet van vandaag of gisteren. Dit programma sterkt mij in de gedachte dat pensioenfondsen zo spoedig mogelijk inzicht moeten hebben in hun beleggingen.''