Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op een tweede korting van de pensioenen, op basis van de actuele situatie, aanzienlijk.

Dat heeft ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag.

De dekkingsgraad, die bepaalt of er voldoende geld is om de pensioenen te kunnen betalen, bedraagt momenteel 100 procent. Dat is een lichte verslechtering ten opzichte van de 101 procent eind maart.

Eerder werd al bekend dat ABP eind 2013 een dekkingsgraad van 104,2 procent moet hebben om volgend jaar een nieuwe verlaging te voorkomen.

Bij een dekkingsgraad van 100 procent heeft een pensioenfonds net genoeg vermogen om aan de verplichtingen te voldoen.

Rendement

''De dekkingsgraad van ABP heeft zich in de eerste maanden van dit jaar gunstig ontwikkeld. Toch zal een combinatie van een aanhoudend goed rendement en een rentestijging in de resterende maanden van het jaar nodig zijn om een tweede korting (in 2014) op de pensioenen te voorkomen'', stelt het fonds.

De pensioenreus moest in april van dit jaar de pensioenen al met 0,5 procent korten omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende was hersteld.

ABP is met 2,8 miljoen deelnemers en 292 miljard euro beheerd vermogen een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Korting

ABP is een van 66 pensioenfondsen die per 1 april van dit jaar een korting op de pensioenen doorvoerden. Nederland telt in totaal 415 pensioenfondsen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank meldde vorig maand dat 37 pensioenfondsen verwachten volgend jaar nog een korting nodig te hebben om weer financieel gezond te worden.

De korting dit jaar, treft meer dan 5 miljoen Nederlanders. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat zo veel mensen te maken kregen met een verlaging van hun pensioen.

Niet verlaagd

Zorg en Welzijn (PFZW), het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, herhaalde woensdag dat de pensioenen van zijn deelnemers niet verlaagd hoeven te worden. ''Maar we kunnen nog steeds niet volledig indexeren'', zegt een woordvoerster. D

at betekent dat de pensioenen niet helemaal meegroeien met de loonontwikkeling. De dekkingsgraad van het zorgfonds is in april verder verbeterd tot 106 procent.

Dat PFZW er beter voorstaat dan ABP komt vooral doordat het bestand van deelnemers jonger is. Daardoor zijn de pensioenverplichtingen minder groot.

Vijf vragen over dekkingsgraden bij pensioenfondsen